Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω ορισμένες εκτάσεις τις οποίες κατέλαβαν "παρανόμως" οι Τάταροι της περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χερσονήσου, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.
"Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών (που κατέχουν) γιατί το χρειαζόμαστε για τα κοινωνικά προγράμματά μας" είπε ο Τεμιργκάλιεφ στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Όπως υποστήριξε, πολλές εκτάσεις, κυρίως στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της χερσονήσου, έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Τατάρους.
Σήμερα, ενώ σχεδόν σε όλη την Κριμαία οι κάτοικοι πανηγύριζαν, οι Τάταροι έκαναν την κηδεία ενός 30χρονου "δικού" τους που είχε εξαφανιστεί από τις 3 Μαρτίου και πέθανε με βίαιο τρόπο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους(φωτ). O άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, είχε βασανιστεί μέχρι θανάτου αφού είχε συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις κατά του δημοψηφίσματος. H σορός του βρέθηκε το Σάββατο σε ένα δάσος, 20 χιλιόμετρα από τη Συμφερόπολη, την παραμονή του δημοψηφίσματος.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, βασιζόμενη σε έναν οικείο του, ανέφερε ότι μάρτυρες είχαν δει τον Αμέτοφ για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην κεντρική πλατεία της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, πριν τον απομακρύνουν άνδρες με στολές.
Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει ζητήσει από τις νέες φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας να διεξάγουν μια έρευνα για τον θάνατό του, που αντανακλά σύμφωνα με τη HRW «το κλίμα της αυθαιρεσίας» που κυριαρχεί στην χερσόνησο εδώ και μία εβδομάδα.
Οι Τάταροι, η μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί το 12-15% του πληθυσμού της περιοχής, μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Πριν το δημοψήφισμα, οι φιλορωσικές αρχές είχαν τάξει στους Τάταρους κατοίκους να διευρύνει τα δικαιώματά τους με εκπροσώπησή τους - τουλάχιστον 20%- στο τοπικό κοινοβούλιο.
Οι Τάταροι της Κριμαίας προειδοποιούσαν για κυρώσεις εναντίον τους, αν η χερσόνησος έμπαινε τελικά στη Ρωσία και είχαν ζητήσει την προστασία της μαμάς-πατρίδας, Τουρκίας.
Η Άγκυρα αποκαλεί μάλιστα τους Τατάρους της περιοχής Τούρκους της Κριμαίας και καταβάλλει διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το 1944 οι Τάταροι της Κριμαίας, χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των Ναζί, εξορίστηκαν μαζικά στην κεντρική Ασία, κατ' εντολή του Ιωσήφ Στάλιν. Τους δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν στη χερσόνησο μετά το 1989. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν πλέον, αφού μετά τον διωγμό τους είχαν δοθεί σε άλλους.