S&P: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Alpha Bank με “CCC/C”

Επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Alpha Bank με “CCC/C” ο οίκος Standard & Poor's, διατηρώντας παράλληλα το αρνητικό outlook, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ.

Η επιβεβαίωση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, αντανακλά την άποψή του ότι η τράπεζα θα εξακολουθήσει να επωφελείται από την κεφαλαιακή στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη στήριξη ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως η εκτίμηση του S&P είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου δε θα παράσχει επαρκές περιθώριο ασφαλείας έναντι των μεγάλων πιστωτικών απωλειών που διαβλέπει στην τράπεζα τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι, ο οίκος εκτιμά πως η Alpha θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει τον ελάχιστο ρυθμιστικό δείκτη τον οποίο ορίζει σαν Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ στο 8% στο τέλος του 2015.

Ο οίκος επισημαίνει ακόμα ότι το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα να υποβαθμίσει την Alpha μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες. Σημειώνει παράλληλα ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει σε σταθερό το outlook, σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα βελτιωθούν σημαντικά και αμβλυνθούν οι πιέσεις στην τράπεζα ή εάν υλοποιηθεί σημαντική πρόσθετη εξωτερική υποστήριξη.