Μόσχα: Θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία, αν γίνει Ομοσπονδία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας. Αυτή είναι βασική προϋποθέσει για να υποστηρίξει η Μόσχα την δημιουργία μιας διεθνούς "ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας".

Το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να προβλέπει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διοργάνωση άμεσων τοπικών εκλογών.

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.

Επίσης, η "διεθνής ομάδα" θα πρέπει να πείσει την Ουκρανία να σεβαστεί το δικαίωμα της Κριμαίας να αποφασίσει για την τύχη της βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη την Κυριακή.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως "εντελώς απαράδεκτη" την ρωσική πρόταση.

"Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας μοιάζει με τελεσίγραφο και η θέση του είναι απολύτως απαράδεκτη για την ουκρανική πλευρά" δήλωσε ο Περεμπίνις μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.