Η ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία εγκρίθηκε από το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Η συμμετοχή άγγιξε το 82%.
Η απόφαση - αν και αναμενόμενη- προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για νοθεία στο αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σέργκι Αξιόνοφ, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων δήλωσε χαρακτηριστικά: "Επιστρέφουμε στην πατρίδα. Η Κριμαία πηγαίνει στη Ρωσία", μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Λένιν της Συμφερούπολης που πανηγύριζαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Αξιόνοφ, μαζί με το πλήθος και μία χορωδία τραγουδιστών με ναυτικές στολές των ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον ρωσικό εθνικό ύμνο.
Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κοσταντίνοφ δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 ότι η απάντηση της Μόσχας στο δημοψήφισμα θα είναι γρήγορη, "διότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, δεν είναι μόνο ένα κριμαϊκό γεγονός, είναι ένα ρωσικό, ένα παγκόσμιο γεγονός".
Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου από την πλευρά της, θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στη νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία "στο πολύ εγγύς μέλλον", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Κίεβο: Ελέγχουμε πλήρως το σύστημα μεταφοράς και διανομής αερίου
Ενόσω στην Κριμαία πανηγύριζαν την επαναφορά στη Ρωσία, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου της χώρας με την τοποθέτηση ειδικής φρουράς για τη φύλαξή του δικτύου.
Διαδήλωση κατά του δημοψηφίσματος από Ουκρανούς
Μπαράζ αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα, δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα
Ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, είπε στο Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα, τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αναγνωρίζει ούτε ο Καναδάς. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε ότι "το λεγόμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία παράνομα σε κατεχόμενο έδαφος από στρατιωτικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμά του δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο".
"Αυτό το δημοψήφισμα είναι παράνομο δεν έχει καμία νομική αξία και ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά του" συμπλήρωσε και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Καναδά συνεργάζεται με τις χώρες της ομάδας των G-7 και άλλους συμμάχους "για τον συντονισμό των επιπρόσθετων κυρώσεων κατά των υπευθύνων".
Και η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία και καλεί τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την χερσόνησο της Ουκρανίας, ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Τόκιο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης επανέλαβε σήμερα την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία.