Την ώρα που οι κάτοικοι της κριμαϊκής χερσονήσου συνέρρευσαν μαζικά στις κάλπες για να αποφασίσουν και τυπικά την ένωση τους με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο" , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.
"Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί", δήλωσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, όπου τονίζουν ότι αύριο θα αποφασισθεί και η ότι η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων, σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.
Επιπλέον, η ΕΕ κάλεσε για άλλη μια φόρα τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος της Κριμαίας και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.
Παράλληλα, και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και μεγαλύτερη απομόνωση, μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας
Ως απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε για πολλοστή φορά πως θεωρεί το δημοψήφισμα του Κριμαϊκού λαού καθ'όλα νόμιμο και σύμφωνα με τη χάρτα του ΟΗΕ και θα στηρίξει το όποιο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, ο Πούτιν συμφώνησε με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου για αποστολή περισσότερων παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.