Ανοικτό παρέμεινε το ζήτημα της εφαρμογής των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού, Θανάση Σκορδά, με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για αύριο το απόγευμα.
Παρά ταύτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση». Ενώ, από την πλευρά του, άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «εάν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα στοιχημάτιζα στο "ναι" (σύγκλιση και συμφωνία)».
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα. «Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα «καυτά» ζητήματα, όπως είναι το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα κ.λπ. Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και της τρόικας «κτενίζουν» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μια προς μια, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν λεπτομερειακή ενημέρωση για το σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια όχι.
Σημειώνεται, ότι η τρόικα έθεσε εκ νέου το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, αλλά το υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης, καθώς έχει ήδη νομοθετήσει με τρόπο, μάλιστα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η αγορά.
Πάντως, σύγκλιση με την τρόικα υπήρξε σε τέσσερα σημεία:
-Στις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των τραπεζών
-Στη διαδικασία για τον νόμο πλαίσιο για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου)
-Στα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014, και
-Στις υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.