Ουκρανία: Έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινά ο ΟΗΕ

Ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην Ουκρανία για να ερευνήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων δολοφονιών και βασανισμών. Η έρευνα θα περιλαμβάνει και την χερσόνησο της Κριμαίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι και η είσοδος σε διεθνείς αντιπροσωπείες έχει απαγορευτεί.  

Παρά το ότι ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν μπόρεσε να εισέλθει στο έδαφος της Κριμαίας, είπε πως έλαβε αξιόπιστες μαρτυρίες για αυθαίρετες κρατήσεις, βασανισμούς, συνεχή εμπόδια για τους δημοσιογράφους και εξαφανίσεις ακτιβιστών στη χερσόνησο.  

"Ανησυχώ βαθύτατα για την κατάσταση στην Κριμαία, όπου μοιάζει να μην υπάρχει το κράτος του νόμου και άρα σημειώνεται μια δραστική επιδείνωση όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η ανακοίνωση έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τα αιματηρά γεγονότα με τον ένα νεκρό στο Ντόνετσκ, στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ο οποίος μαχαιρώθηκε από φιλορώσους διαδηλωτές. 

Η Μόσχα, από την πλευρά της, κάλεσε κλιμάκιο παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να έλθει στην Κριμαία για το δημοψήφισμα της Κυριακής, κάτι που ο Οργανισμός δεν έχει αποδεχθεί, καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του.