World Class 2014: 2η φάση της παγκόσμια πλατφόρμας bartending

Το World Class, η κορυφαία και αρτιότερη πλατφόρμα στον κλάδο του mixology, που φέρνει τους bartender στο προσκήνιο και φροντίζει ώστε να ενημερωνόμαστε και να ανακαλύπτουμε τον μαγικό κόσμο των cocktail, ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει το δεύτερο μέρος των προκριματικών του για την Ελλάδα.

Έτσι, μετά από την ανάδειξη των 6 υποψηφίων bartender από την πρώτη φάση των εθνικών προκριματικών, μετράμε αντίστροφα για να δούμε ποιοι θα είναι οι επιπλέον έξι, από όλη την Ελλάδα, που θα αποτελέσουν την τελική 12άδα του ελληνικού τελικού, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Ο ελληνικός τελικός θα αναδείξει ένα νικητή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Σε αυτό το σημείο, απομένει να δούμε, ποιες είναι οι θεματικές ενότητες που θα επιλέξουν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι bartender και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν:

Punch & Glass

- Punch 5 υλικών, φτιαγμένο με τεκίλα Don Julio (Blanco, Reposado, Anejo) και λικέρ Grand Marnier, το οποίο μπορεί να σερβιριστεί σε οποιοδήποτε μπολ ή σκεύος επιθυμούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διηγηθούν μία ιστορία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τους, ώστε να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη συνταγή, εντός 5 λεπτών. Μοναδικοί γευστικοί συνδυασμοί θα συνθέσουν τα punch και φυσικά ανατρεπτικές προτάσεις σερβιρίσματος που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν!

- Tanqueray Νο. ΤΕΝ για το “τέλειο Martini”: Σε μια τέτοια θεματική, τι άλλο θα μπορούσαμε να δούμε εκτός από πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές του θρυλικού Martini, που αποτελεί την πεμπτουσία της απλότητας.

Οι bartender που θα επιλέξουν αυτή τη δοκιμασία θα κληθούν να αναδείξουν τις δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας το τζιν Tanqueray No. TEN για τη δημιουργία ενός τέλειου Martini, σερβίροντάς το με ανατρεπτικό τρόπο μέσα σε δοχεία ή ποτήρια εμπνευσμένα από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Έτσι, η συνταγή θα πρέπει και πάλι να είναι απλή, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να αιτιολογήσουν το σκεύος ή το ποτήρι που θα επιλέξουν. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε, θεωρούν πως θα τους βοηθήσει να μεταδώσουν με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία στους κριτές (μουσική, καπνός, φωτογραφίες, βίντεο κλπ), κάτι το οποίο μας προετοιμάζει για ιδιαίτερες και πολύ θεατρικές παρουσιάσεις.

- Bulleit Bourbon ή Bulleit Rye για τη δημιουργία του επόμενου θρυλικού Julep:

 Το Julep, μία κλασική συνταγή φτιαγμένη με αμερικανικό ουίσκι, σπασμένο ή τριμμένο πάγο, φρέσκια μέντα και γλυκαντική ουσία, μπαίνει σε αυτό το σημείο στο μικροσκόπιο. Η αναζήτηση του νέου «θρυλικού» Julep μοιάζει να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα από ποτέ. Σημαντική λεπτομέρεια, είναι πως σε αυτήν την κατηγορία οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να επιλέξουν συστατικά της Ευρωπαϊκής κουζίνας ή αποκλειστικά Ευρωπαϊκά συστατικά, καθώς και βερμούτ, λικέρ, σέρι, port, κρασί, Amaro, ανθρακούχο νερό, Μιλήτη, μπύρα, Eau de Vie ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί ο καθένας. Στόχος είναι να γεφυρωθεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο η σχέση ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική. Εμπνευσμένοι από τη σχέση αυτή, οι συμμετέχοντες μπορούν να πλαισιώσουν την παρουσίασή τους με μία ιστορία για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας διασημότητες της Ευρώπης που διέπρεψαν στις ΗΠΑ, ως απώτερο σκοπό να εξηγήσουν το πώς η ποτοαπαγόρευση συνέβαλε στην ευρωπαϊκή κουλτούρα των cocktail.

- Single Malt και την παραλλαγή τους: 

Οι διαγωνιζόμενοι που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δοκιμασία, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στα Cardhu 12, 15 ή 18 ετών ή στο Talisker 10 ή Talisker Port Ruighe και να δημιουργήσουν ένα ποτό που θα οδηγεί σε μια “συναρπαστική και απρόσμενη γευστική εμπειρία” για τους λάτρεις του ουίσκι αλλά και του fine drinking.

Κριτές σε αυτό το “κύμα” θα είναι ο παγκόσμιος νικητής του World Class 2013, David Rios, και ο Global Trade Ambassador του Tanqueray, Barrie Wilson.

Να σημειωθεί πως από το πρώτο κύμα των αξιολογήσεων έχουν ήδη διακριθεί οι: Αντωνακοπούλου Δήμητρα (360o cocktail bar), Βλαχοδιαμάντης Σωτήρης (Dante’s), Γκικόπουλος Αλέξανδρος (Apsendi MysteryBoxProject), Ηλιόπουλος Μάριος (6 d.o.g.s.), Κυρίτσης Βασίλης (The Gin Joint) και Κυρίτσης Ζάχος (Ten).