Λίγο μετά την είσοδο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αγγλοσάξονες και δυτικοευρωπαίοι επενδυτές, θεωρώντας την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιταλία, υπαίτιες για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, τις χαρακτήρισαν P.I.G.S.(γουρούνια), βασισμένοι στα αρχικά γράμματα των τεσσάρων χωρών.
Λίγα χρόνια αργότερα, ένας βρετανικός φορέας, η Intercivil Society, θέλησε να επαναφέρει κατά κάποιο τρόπο τις χαμένες ισορροπίες. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει να κάνει με την πρωτοβουλία, την οποία ανέλαβε.
Για να ξεπεράσουν τα P.I.G.S τις...κακές τους σχέσεις με τη βόρεια Ευρώπη
Ο συνεργατικός αυτός φορέας, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία με τη συμμετοχή των τεσσάρων...P.I.G.S. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο προσανατολισμός είναι εντελώς διαφορετικός. Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία καλούνται να συνεργαστούν αυτή τη φορά μεταξύ τους για να ξεπεράσουν την κρίση, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν τις...κακές σχέσεις τους με τη βόρεια Ευρώπη.
Όπως λέει ένας από τους εθελοντές στην πρωτοβουλία ProWork – όπως ονομάζεται -, ο Μανόλης Χατζηγιάννης, “στόχος είναι να δημιουργηθούν κάποιες μακέτες με τη συνεργασία αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Στη συνέχεια, αφού γίνουν αυτά τα προσχέδια, να υπάρξει συνεργασία με διάφορους εταίρους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να τα προωθήσουμε σε πλούσιους Ευρωπαίους. Χτίζοντας μικρούς οικισμούς ώστε να αγοράσουν ακίνητη περιουσία σε διάφορες εγκαταλειμμένες περιοχές”.
Ηλικιωμένοι θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα δεχόμενοι υπηρεσίες από τους νεότερους
“Εφόσον προκύψει ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι θα επιλέξουν διάφορες περιοχές στην Ελλάδα για να εγκαταστήσουν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία, στη συνέχεια θα παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες. Δικηγόροι, γιατροί, νοσηλευτές, λογιστές και κάθε μορφής ειδικότητες θα μπορέσουν να απασχοληθούν στις διάφορες περιοχές, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της ανεργίας”, σημειώνει ο κύριος Χατζηγιάννης.
Όπως τονίζει, η γειτνίαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την άμβλυνση της διχόνοιας για το 'ποιος φταίει για την κρίση'. Υποστηρίζει ότι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι θα μεταδώσουν τα φώτα τους προς τους προς τους νέους της Ευρώπης, καθώς διαθέτουν τεχνογνωσία στην παροχή υπηρεσιών.
“Ένας γηραιός Ευρωπαίος μπορεί να ανοίξει όλα τα απαραίτητα κανάλια για την εισροή νέων πληροφοριών αλλά και χρημάτων στις χώρες που συμμετέχουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Ορμώμενοι από την ανεργία θέλουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να πωληθούν τα ακίνητα αυτά στοιχεία στο εξωτερικό. Οι χώρες που απευθυνόμαστε μεταξύ άλλων είναι το Στρασβούργο, το Λονδίνο, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας που θέλουν να περάσουν χρόνο στη χώρα μας”, σημειώνει ο εθελοντής του ProWork.
Με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Tη συγκεκριμένη προσπάθεια χαιρέτησε τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, ενώ η πρωτοβουλία που ξεκίνησε στη χώρα μας από στη Θεσσαλονίκη, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου της συμπρωτεύουσας και του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη.
Όπως εξηγεί πάντως ο κύριος Χατζηγιάννης, για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο τον επενδυτών, αλλά και των τραπεζών, η οποίες θα κληθούν να τους δανειοδοτήσουν.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για χωριά, κυρίως σε παραθαλάσσιες ή περιοχές με συγκεκριμένα κριτήρια. Τοποθεσίες, οι οποίες μπορεί να διαθέτουν σχετικά κοντά αεροδρόμιο ή να βρίσκονται κοντά σε πόλη.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κύριος Χατζηγιάννης αναφέρει τη Χίο.”Ζητούμενο είναι να υπάρχουν και κάτοικοι, ώστε να αναζωογονηθεί ο τόπος”. Αυτή τη στιγμή, υπεύθυνη για την πρωτοβουλία στη χώρα μας είναι μία ομάδα εθελοντών, η οποία αποτελείται από αρχιτέκτονες και οικονομολόγους.
“Είναι μία καλή ευκαιρία για τους νέους να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να μπουν σε διαδικασία να κινητοποιηθούν επιχειρηματικά. Στο εξωτερικό ο κανόνας λέει ότι τρεις στις οκτώ φορές ένας επιχειρηματίας θα αποτύχει. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο ζητούμενο για όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν είναι να ρισκάρουν χρόνο και να στήνοντας ένα επιχειρηματικό πλάνο για την προώθηση της πρωτοβουλίας, χωρίς να βάλουν χρήματα. Εφόσον επιτύχει η προσπάθεια θα μπορέσουν να βγάζουν χρήματα".
Όπως σημειώνει "κάποιοι αρέσκονται εν καιρώ κρίσης να πουλάνε ελπίδες και προσδοκίες. "Μέσω του WorkPro όμως, δεν πουλάμε ελπίδες. Είναι απλά μια πρωτοβουλία των νέων ανέργων χωρίς να βάζουμε εταιρείες μπροστά, με μοναδική επιθυμία μας να καλύψουμε το πρόβλημα της ανεργίας και να αλλάξουμε τη ζωή κάποιων ηλικιωμένων που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα”, καταλήγει ο Μανόλης Χατζηγιάννης.