Το δημοψήφισμα της Κυριακής για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την προσάρτηση της στη Ρωσία, θα είναι απλώς η ταφόπλακα για το Κίεβο, που δείχνει ανήμπορο να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χωράς μπροστά στη ρωσική "λαίλαπα".
Σχεδόν σε όλες τις κριμαϊκές πόλεις, σε κυβερνητικά κτίρια και σπίτια υψώνεται πλέον η ρωσική σημαία (φωτ), καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσόφιλοι. Ο ρωσικός στρατός κατέχει οριστικά τη χερσόνησο και το τοπικό κοινοβούλιο έχει δηλώσει την απόσχιση του από την έδρα του Κιέβου.
Άνδρες με στολές παραλλαγής ελέγχουν όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Συμφερόπολη από τα βόρεια και στο αεροδρόμιο της πόλης επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από και προς τη Μόσχα. Η περιοχή είναι ντε φάκτο "απαγορευμένη" για τους διεθνείς παρατηρητές και τους ξένους αξιωματούχους.
Διαβάστε ακόμα: G7 προς Ρωσία: Σταματήστε το δημοψήφισμα στην Κριμαία
Παρά την de facto απόσχιση, στο Κίεβο προκαλεί μεγάλες προσδοκίες η αποψινή συνάντηση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας με τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε κυρίως στο να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στον Γιάτσενιουκ, λέγοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και επαναλαμβάνοντας την γνωστή ρητορική των ΗΠΑ απέναντι στο θέμα της Κριμαίας.
Ο Ομπάμα κάλεσε εκ νέου τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, να στηρίξουν τις εκλογές του Μαΐου και να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση.
Επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο για την ουκρανική κρίση που περιλαμβάνει κυρώσεις και παροχή βοήθειας στην Ουκρανία
Απαντώντας προκαταβολικά σε οπουδήποτε ενδεχόμενο επιβολής δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ για αντίποινα και μια κατάσταση "χειρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου", με "άνευ προηγουμένου πάγωμα" των πολιτικών επαφών και αντίστοιχα μέτρα.
Ωστόσο, παρά το φανερό αδιέξοδο, ο "διάλογος κωφών" μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για την έξοδο από την κρίση συνεχίζεται.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα συναντηθεί (για πολλοστή φορά) με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο, "σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών", ενώ είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης- δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα - είναι προδιαγεγραμμένο.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για να του τονίσει του ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η ένταξη της περιοχής της Κριμαίας.