Die Welt: Τα τρία μεγάλα σφάλματα της Ελλάδας

“Εδώ και μισό χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση παίζει αυτό το παιχνίδι: Αφήνει την τρόικα των δανειστών της να έρθει, να ελέγξει τα βιβλία της και να διαπιστώσει ότι τα συμφωνημένα για περικοπές και μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται πλήρως, και έτσι τους στέλνει και πάλι στα σπίτια τους χωρίς να έχουν καταφέρει τίποτα. Ήταν καιρός το Eurogroup και η Κομισιόν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, όπως πράττουν τώρα. Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει υποπέσει σε ορισμένα σφάλματα”.

Αυτό αναφέρει σε σχόλιό του ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στις Βρυξέλλες, Φλόριαν Έντερ, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι έχει υποπέσει σε τρία μεγάλα σφάλματα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το πρώτο σφάλμα έγκειται στο να πιστεύει κανείς ότι η τρόικα είναι ένας διαπραγματευτικός εταίρος. “Όχι. Η κυβέρνηση έκλεισε μια δουλειά με τους Ευρωπαίους εταίρους. Έλαβε τα μέσα για να διασώσει τον παραπαίοντα κρατικό μηχανισμό από την κατάρρευση. Ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωζώνης. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να πράξει τα αναγκαία ώστε οι δανειστές της να λάβουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους. Η δουλειά της τρόικας είναι να ελέγχει την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια. Έχει ευθύνη έναντι των χωρών-μελών, οι οποίες ανέλαβαν ένα ρίσκο. Συνεπώς, διαθέτει επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητά μέτρα λιτότητας και περικοπές, οι οποίες θα κάνουν το ελληνικό κράτος και πάλι λειτουργικό”, εξηγεί.

Το δεύτερο σφάλμα των Ελλήνων, σύμφωνα με το σχόλιο, είναι η εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά τους για μια νέα βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα. “Τα κόμματα που κυβερνούν δέχονται πιέσεις από δεξιά και αριστερά, ζητούν παραχωρήσεις από την ΕΕ, καθώς οι ακραίοι θα μπορούσαν να ενισχυθούν στις ευρωεκλογές. Ένας μεγάλος αριθμός κλόουν και λαϊκιστών δεν κάνει καλό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκλογικές αναμετρήσεις. Μεγάλα δώρα, λοιπόν, στην Ελλάδα δεν ενδείκνυνται και δεν θα πρέπει και να αναμένονται”, υποστηρίζει.

Το τρίτο λάθος, σημειώνει ο αρθρογράφος, το παραγνωρίζει η κυβέρνηση: Μολονότι έχει κάνει και πετύχει αρκετά, έχοντας ενισχύσει τη φορολογική δικαιοσύνη, έχοντας μειώσει τις δαπάνες, έχοντας ξεκινήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, φέρνοντας τη δημόσια διοίκηση κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ, ωστόσο όλα αυτά τα έχει κάνει “στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο”.  “Ήταν μακρύς και κοπιαστικός ο δρόμος ως εδώ. Αλλά η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι”, καταλήγει.