Το www σβήνει 25 κεράκια – Μάγκνα Κάρτα ζητά ο… μπαμπάς του

Φαντάζει ένας ολόκληρος αιώνας, αλλά είναι μόλις ένα τέταρτο του αιώνα. Σήμερα, ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ή WWW) γίνεται 25 ετών, καθώς στις 12 Μαρτίου 1989 ο άγνωστος- και μετέπειτα τιμηθείς με τον τίτλο του Σερ- Βρετανός επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς- Λι, που τότε εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία- ορόσημο την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.

Εκείνη η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Ιστού. Μπορεί το Διαδίκτυο να είχε, ήδη, δημιουργηθεί πριν αρκετά χρόνια, όμως μόνο όταν συνδυάστηκε με τον Παγκόσμιο Ιστό, άνοιξε ο δρόμος για το παγκόσμιο φαινόμενο εξάπλωσης του Ίντερνετ, όπως το ξέρουμε πια σήμερα.

Η ιδέα του Τιμ Μπέρνερς- Λι, που έφερε τον καθόλου εντυπωσιακό τίτλο "πρόταση για την πληροφοριακή διαχείριση", τότε θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικά τολμηρή και δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία, με συνέπεια αρχικά να αγνοηθεί από τους συναδέλφους του στο CERN, αν και αργότερα τέθηκε σε (διστακτική) εφαρμογή.

Ήταν, άλλωστε, μία εποχή που άλλα εναλλακτικά συστήματα online δικτύωσης, όπως τα αμερικανικά Compuserve και Gopher ή το γαλλικό Minitel, ανταγωνίζονταν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών (ήταν όμως επί πλήρωμή, ενώ του Μπέρνερς- Λι ήταν δωρεάν). Στην πραγματικότητα, πάντως, μάλλον κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το σύστημα του Βρετανού ερευνητή τελικά θα κέρδιζε στην έντονα ανταγωνιστική "κούρσα".

Όμως, τα Χριστούγεννα του 1990 ο Βρετανός ερευνητής δημοσιοποίησε τον κώδικα προγραμματισμού για την πρότασή του, οδηγώντας έτσι το 1993 στην εμφάνιση του Mosaic (προδρόμου του Netscape που εμφανίστηκε το 1994), του πρώτου προγράμματος- φυλλομετρητή για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με το οποίο ο Ιστός άρχισε να γίνεται δημοφιλής. Η τότε αμερικανική κυβέρνηση, με κύριο υποκινητή τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, έδωσε την κρίσιμη υποστήριξή της στο νέο σύστημα του Ιστού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εδραίωσή του στις ΗΠΑ και διεθνώς, μετά το 1993.

Το 1995 η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer και σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του Ιστού.

Τα θεμέλια για το Διαδίκτυο ως ένα δίκτυο διασυνδεμένων υπολογιστών είχαν τεθεί από το 1969 με τη δημιουργία- ουσιαστικά από τον στρατό των ΗΠΑ- του δικτύου ARPAnet. Σήμερα, δύσκολα μπορεί κανείς- μικρός ή μεγάλος- να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το Διαδίκτυο. Όμως, δεν το βλέπουν όλα τα καθεστώτα του πλανήτη το ίδιο θετικά, γι' αυτό η μάχη για την πραγματικά παγκόσμια επικράτηση του Ιστού του Διαδικτύου δεν έχει πραγματικά τελειώσει.

Μάγκνα Κάρτα δικαιωμάτων των χρηστών ζητά ο "μπαμπάς" του www

Ανήμερα των 25ων γενεθλίων της δημιουργίας του, ο "μπαμπάς" του παγκόσμιου ιστού ζήτησε μια "Μάγκνα Κάρτα" που θα προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου.

Ο Τιμ Μπέρνερς- Λι

Πολέμιος των παρακολουθήσεων μέσω διαδικτύου, όπως αυτές που αποκάλυψε ο Ε. Σνόουντεν, ο Μπέρνερς-Λι έχει επανειλημμένα ζητήσει να αναληφθεί δράση από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως κατά των παρακολουθήσεων.

Μιλώντας στο BBC, ο Λι είπε ότι η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα "έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι". "Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι - ποιον θα ακολουθήσουμε; Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και θα επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν όλο και περισσότερους ελέγχους, όλο και περισσότερη παρακολούθηση;".

Ενώ πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο θα "πρέπει να είναι ένα ουδέτερο μέσο" και οι χρήστες του να το χρησιμοποιούν χωρίς να νιώθουν διαρκώς ότι "κάποιος τους παρακολουθεί πίσω από την πλάτη τους".  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και BBC