Μέχρι τη Σουμάτρα ψάχνουν το αγνοούμενο αεροσκάφος της Malaysia

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο που το αγνοούμενο αεροσκάφος της Malaysia Airlines έδωσε σήμα τελευταία επεκτείνονται οι έρευνες των αρχών. Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 επεκτάθηκαν στη θάλασσα Ανταμάν, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αρχικής περιοχής των ερευνών, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν.

"Ναι πάνω από τη Σουμάτρα βρίσκεται η θάλασσα Ανταμάν", δήλωσε ο αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση των ερευνών στην περιοχή αυτή. Η θάλασσα Ανταμάν συνορεύει νότια με το βόρειο άκρο του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας και, ανατολικά και βόρεια με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Το Βιετνάμ πάντως ανακοίνωσε ότι για την ώρα αναστέλλει τις έρευνες από αέρος για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους, εν αναμονή διευκρινίσεων από τη Μαλαισία για μια ενδεχόμενη νέα κατεύθυνση των ερευνών.

"Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες αναμένοντας πληροφορίες από τη Μαλαισία", διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Φαμ Κιού Τιού, προσθέτοντας ότι η θαλάσσια έρευνα συνεχίζεται αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), η Κουάλα Λουμπούρ ζήτησε τη βοήθεια της Ινδίας για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Μπόινγκ.

"Μαλαισία και Ινδία είναι σε επαφή για το θέμα αυτό από χθες και διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι βοήθεια ζητείται και τι μπορεί να προσφέρει η Ινδία", δήλωσε εκπρόσωπος της ινδικής διπλωματίας.

Παράλληλα στην Κουάλα Λουμπούρ ο Χιού Ντανλίβι, ο εμπορικός διευθυντής της Malaysia Airlines, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρία "δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει" ότι οποιεσδήποτε ενέργειες του πληρώματος του αεροσκάφους μπορεί να προκάλεσαν την εξαφάνισή του το Σάββατο. "Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάτι, ότι έγιναν κάποιες ενέργειες εντός του αεροσκάφους από το πλήρωμα που να προκάλεσαν την εξαφάνισή του", τόνισε. (τελευταία ενημέρωση 9.51)

Πάντως, οι εκτιμήσεις ότι το αεροσκάφος είναι πιθανόν να ταξίδεψε ακόμη έως και 1.000 χλμ από τη στιγμή που χάθηκε από τα ραντάρ, έχουν διαψευστεί πλήρως για την ώρα. 

Ενώ μυστήριο παραμένει το γεγονός ότι τα κινητά των επιβατών εξακολουθούν να χτυπούν όταν τους καλούν οι συγγενείς τους χωρίς ωστόσο να τα σηκώνει κανείς.