Fitch: Διαχειρίσιμη η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Διαχειρίσιμες, ακόμα και υπό το επαχθές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκτιμά σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να κλείσουν τα κενά που καταγράφηκαν στα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς να καταφύγουν σε bail-in.

“Περιμένουμε έναν συνδυασμό από εσωτερικές επιλογές και φρέσκο κεφάλαιο που θα εισαχθεί στις τράπεζες, αν και κάποια μορφή κρατικής βοήθειας είναι επίσης πιθανή”, εκτιμούν οι αναλυτές του Fitch.

Ειδικά για την περίπτωση της Eurobank, που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα κεφαλαιακά ελλείμματα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εκτιμάται ότι, παρά την ανακοίνωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι πιθανό να χρειαστεί να συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“Με την ολοκλήρωση αυτού του γύρου των ανακεφαλαιοποιήσεων, πιστεύουμε ότι τα ευρωπαϊκά stress tests αργότερα αυτή τη χρονιά δε θα καταλήξουν σε επιπλέον ουσιαστικές κεφαλαιακές ελλείψεις για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός και αν τα σενάρια περιλαμβάνουν μία παρατεταμένη ελληνική ύφεση”, σημειώνεται στην ανάλυση. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο οίκος Fitch εκτιμά ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2015, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, μπορεί να φέρει τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης πιο κοντά στο επαχθές σενάριο.