Η CIA παρακολουθούσε το Κογκρέσο για χάρη του Λευκού Οίκου;

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από τις νέες κατηγορίες παρακολούθησης γερουσιαστών από την CIA.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, γερουσιαστής Dianne Feinstein της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε το δίκτυο υπολογιστών του Κογκρέσου τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια έρευνας για το πρόγραμμα ανάκρισης και βασανιστηρίων της CIA επί Μπους. 

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε παραχωρήσει στην επιτροπή του Κογκρέσου μία αίθουσα με υπολογιστές στα κεντρικά της γραφεία, ώστε να μπορούν οι γερουσιαστές να κάνουν με ασφάλεια την έρευνα τους σε εκατομμύρια άκρως απόρρητα έγγραφα.  

Τώρα, το Κογκρέσο κατηγορεί την CIA ότι παρακολουθούσε μυστικά το δίκτυο υπολογιστών των γερουσιαστών που εργάζονταν για την συγκεκριμένη έρευνα. Μάλιστα, η Feinstein ισχυρίστηκε ότι η CIA υπέκλεψε έγγραφα από το δίκτυο που συνδέεται απευθείας με τον Λευκό Οίκο, κάτι όμως που η Ουάσιγκτον διαψεύδει.
Σύμφωνα με την Dianne Feinstein, το ζήτημα είναι κατά πόσον η CIA παραβίασε συμφωνία που είχε συνάψει με την επιτροπή, για την παρακολούθηση της χρήσης του δικτύου των υπολογιστών της CIA. 

Ωστόσο, η γερουσιαστής τόνισε ότι η επιτροπή -κατά τη διάρκεια της έρευνας- δεν διείσδυσε παράνομα σε έγγραφα ή υπολογιστές της CIA, για να βρει στοιχεία σχετικά με παράνομες κρατήσεις ή ανακρίσεις της υπηρεσίας. 

Η επιτροπή Πληροφοριών είχε ξεκινήσει μία έρευνα το 2009 για το πρόγραμμα ανακρίσεων με "προχωρημένες τεχνικές" της CIA, κυρίως την τεχνική της προσομοίωσης του πνιγμού, που εφαρμοζόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους.

Ερευνητές της επιτροπής, που είχαν λάβει μυστική εξουσιοδότηση, είχαν πρόσβαση σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια έγγραφα που τους διέθεσε η CIA και τα οποία μπορούσαν να εξετάσουν σε υπολογιστές, στους οποίους η CIA δε μπορούσε να έχει πρόσβαση, σύμφωνα με μια συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ της Γερουσίας και της υπηρεσίας.

Όμως το 2010, περισσότερες από 900 σελίδες από τα άκρως σημαντικά αυτά έγγραφα χάθηκαν από τους φακέλους των ερευνητών, εξήγησε η Νταϊάν Φαϊνστάιν.

"Στις 15 Ιανουαρίου 2014, ο διευθυντής της CIA  Μπρέναν ζήτησε μία έκτακτη συνάντηση για με ενημερώσει ότι, χωρίς προγενέστερη πληροφόρηση ούτε έγκριση, στελέχη της CIA πραγματοποίησαν μια "έφοδο" —αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Μπρέναν—, στους υπολογιστές της επιτροπής "  εξήγησε η γερουσιαστής, και πρόσθεσε ότι η υποκλοπή συμπεριλάμβανε σκληρούς δίσκους που περιείχαν έγγραφα εργασίας μελών της επιτροπής και επικοινωνίες μεταξύ τους.