Επιτροπή Ασφάλειας Πτήσεων: Γιατί δε μιλάει το Μαύρο Κουτί;

Ανακοίνωση σχετικά με το χαμένο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (Ε.Δ.Α.Α.Π.).

Όπως αναφέρει η Επιτροπή παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον το θέμα της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

Δεν αποκλείει μάλιστα να ισχύει κάποιο από τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επισημαίνοντας ότι όλες οι μέχρι σήμερα αναφερθείσες αιτιάσεις - τρομοκρατική ενέργεια, βόμβα, μηχανική βλάβη του αεροσκάφους, συνδυασμός των προαναφερθέντων κλπ - είναι πιθανές. 

Αποφεύγει παρόλ' αυτά να πάρει θέση επί του θέματος, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

"Είναι απορίας άξιον γιατί δεν υπάρχει εκπομπή σήματος ούτε από το «μαύρο κουτί» ούτε από άλλο πομπό του αεροσκάφους που, σημειωτέον, λειτουργούν με ανεξάρτητη μπαταρία και έχουν την δυνατότητα εκπομπής σημάτων για αρκετές ημέρες, γεγονός που επιτρέπει σε κάθε ειδικό ή μη να σκέφτεται και τα πιο απίθανα σενάρια.

Οφείλουμε, συμπληρωματικά, να τονίσουμε ότι το αεροπλάνο εξακολουθεί να είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς και η εξαφάνιση του συγκεκριμένου αεροσκάφους μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες των επιβατών και τις Αρχές της χώρας και είμαστε στη διάθεσή τους, αν απαιτηθεί στη διαδικασία της διερεύνησης, να παρέχουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της Ελλάδας, τεχνική βοήθεια.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του θέματος και μόλις υπάρξουν νεότερα στοιχεία, θα επανέλθουμε ενημερώνοντας την κοινή γνώμη", καταλήγει η ανακοίνωση.