Η τρόικα ψαλιδίζει το κοινωνικό μέρισμα

Νέες περικοπές σε ειδικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων όπως τε οδοιπορικά και εκτός έδρας θέλει η τρόικα, η οποία βάζει φρένο και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν, η όποια διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα και να μην αφορά για παράδειγμα μόνο τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από το Μνημόνιο προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, αλλά τελικά η τρόικα θα αποφασίσει αν θα μοιραστεί και πως.

Η τρόικα επισημαίνει ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.

Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών» . Όμως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε σχετικά με τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων. Μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν 56 ευρώ, ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίοτ του Κράτους 59, του ΕΛΓΑ 40 και του ΟΠΕΚΕΠΕ 94 ευρώ.