Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με καταλύτη το ΠΑΣΟΚ που οδεύει διχασμένο στις κάλπες, γεγονός που ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά.
Ήδη τα μαχαίρια βγήκαν, ενώ ευρύτερες δυνάμεις φαίνονται έτοιμες να υποδεχθούν πασοκογενή στελέχη στις τάξεις τους, όπως ήδη κάνουν ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.
Χθες , με την υπόσχεση δια στόματος Φώτη Κουβέλη ότι κατά το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και νέες διευρύνσεις με την ένταξη νέων πολιτικών κινήσεων και προσώπων, η Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία πραγματοποίησε την εναρκτήρια πολιτική της εκδήλωση.
Ο τρίτος πόλος ξεκαθάρισε ήδη από χθες τις προθέσεις του και αυτές δεν είναι άλλες από μια ξεχωριστή πορεία στη μάχη των ευρωεκλογών από αυτήν της Ελιάς - Δημοκρατική Παράταξη.
Σύμφωνα με "Τα Νέα" στον τρίτο πόλο συμμετέχουν οι πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, οι Στέφανος Μανίκας και Μηνάς Σταυρακάκης, όπως επίσης οι Γιάννης Τσαμουργκέλης και Γιώργος Σωτηρέλλης.
Στην πρεμιέρα της συμπαράταξης Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία έδωσε το "παρών" και η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Μυρσίνη Λιοναράκη και Γεράσιμος Γεωργάτος.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, που μετά την αποχώρησή του από τους 58 εμφανίζεται πλέον πολύ κοντά στη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε χθες ότι ο τρίτος πόλος μπορεί να συσπειρώσει άτομα, κινήσεις και πρωτοβουλίες και να εκφράσει θέσεις, διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια άλλη πολιτική η οποία μπαίνει ανάμεσα σε αυτούς που αποδέχονται τη σημερινή οικονομική κατάσταση και διακηρύσσουν ότι έσωσαν τη χώρα και σε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούμε να περάσουμε σε μία άλλη εποχή, ανώδυνα και χωρίς να κοπιάσουμε καθόλου.
Το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι και η Ελιά
Σε τροχιά σύγκρουσης και ενδεχόμενης ρήξης φαίνεται ότι εισέρχεται η σχέση του νυν και του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να απουσιάσει από τα "εγκαίνια" της Ελιάς, όπως έκαναν ωστόσο και άλλα στελέχη και βουλευτές, προκαλώντας κλίμα δυσφορίας και έντασης στη Χαριλάου Τρικούπη για τη μη συμμετοχή τους στη διήμερη Συνδιάσκεψη.
Σύμφωνα με το "Έθνος", τα "εσωκομματικά μαχαιρώματα" -έκφραση που αποτύπωσε τη συγκρουσιακή κατάσταση που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90- βρίσκουν και πάλι "ακροατήριο" στο άλλοτε κραταιό κόμμα, δύο μήνες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.
Το σκηνικό "όλοι εναντίον όλων" γίνεται προσπάθεια να μπει στην "καταπακτή" από όλες τις πλευρές, όμως η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται και δεν αποκλείονται απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το ρήγμα βαθαίνει και πρέπει να κάνουμε κινήσεις για να σταματήσουμε τις ενδοοικογενειακές κόντρες ή "παρεξηγήσεις", τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που δείχνει ενδιαφέρον για πρωτοβουλίες συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, με φόντο πάντως την Ελιά.
Το παζλ, σε κάθε περίπτωση, παραμένει εξαιρετικά απαιτητικό και σύμπλοκο εν όψει των ευρωεκλογών.
Η επανεμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και οι δηλώσεις του σε τακτά χρονικά διαστήματα τελευταίως συνδυάζονται με ερμηνείες -και- από τη Χαριλάου Τρικούπη περί επιχείρησης ολικής επαναφοράς. Κάποιοι πιστεύουν ότι προτίθεται να δημιουργήσει νέο κόμμα - αλλά όσοι διάβασαν προσεκτικά την ανακοίνωσή του για την Ελιά θυμούνται το "όχι" στην αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Π. Κουκουλόπουλος επιτέθηκε σε όλους, ο Δ. Καρύδης (πιο χαμηλών τόνων) χαρακτήρισε λάθος τη στάση του Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος, ανέβασε ταχύτητα και πρότεινε στον Μ. Χρυσοχοΐδη να παραιτηθεί αφού διαφωνεί. Συνεργάτες του υπουργού Υποδομών δεν έκρυβαν την ενόχληση για τα διάφορα σχόλια, υπογραμμίζοντας ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης λειτουργεί υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας.
Με άρθρο του στα "Νέα" ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε αιχμές για το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά τάχθηκε κατά της κατάργησής του: "Το ΠΑΣΟΚ αυτοδικάζεται. Δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος του. Αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος".
Ο δε "παπανδρεϊκός" Γ. Πεταλωτής απέρριψε τα σενάρια περί επιστροφής στην ηγεσία του Γ. Παπανδρέου - το γεγονός δε ότι η συνέντευξή του χθες συμπεριλήφθηκε στην ενημέρωση του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ προς όλα τα στελέχη δείχνει ότι δεν τραβούν διαχωριστικές γραμμές. Ο Ν. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις επιλογές της ηγεσίας, αλλά με την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη δεν απέφυγε την κριτική.
Ο Π. Κουκουλόπουλος λίγες ώρες μετά την ίδρυση της Ελιάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στον Γ. Παπανδρέου όσο και στον Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Θ. Πάγκαλο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν παρέστησαν στη Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ. Ο βουλευτής δεν απέφυγε -κατηγορώντας τους εμπνευστές- να "θυμίσει" το "λεφτά υπάρχουν" που ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε από τη ΔΕΘ το 2009, είπε σκωπτικά ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης απουσίαζε γιατί μπορεί να διάβαζε το Μνημόνιο και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των πολιτών από το "όλοι μαζί τα φάγαμε" του Θ. Πάγκαλου. Κάποιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο κ. Κουκουλόπουλος απλώς "μετέφρασε" δημοσίως όλα τα "γαλλικά" που ακούγονται τις τελευταίες ώρες για τους "απόντες" στη Χαριλάου Τρικούπη...
Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στη Συγγρού υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς μπορεί να φαίνεται πως "Το Ποτάμι" αντλεί τις ψήφους του κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 12,8% και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 12,1%, ωστόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων λαμβάνει και από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 8,1%.