Την ίδια ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσαν ότι εξετάζουν τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας διαπραγματευτών που θα έχει ως στόχο την απευθείας επικοινωνίας με το Κίεβο, η Μόσχα εντείνει την επίδειξη ρωσικής στρατιωτικής ισχύος και τον πόλεμο κατά της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει ξανά απόψε κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίση ενώ, την Πέμπτη, θα μιλήσει στο ΣΑ για την κατάσταση στην Κριμαία ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ.
Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά από επίσημο αίτημα των αρχών του Κιέβου.
Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Κριμαία εντός της εβδομάδας, οι οποίοι θα εξετάσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μειονότητες.
Ενώ ο ρωσικός κλοιός σφίγγει περισσότερο στην Κριμαία, η διπλωματία προσπαθεί να πάρει το πάνω χέρι. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να επιταχύνει τη σύσταση ομάδας επαφής για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Διαβάστε: Ρωσική task force για συνομιλίες με την Ουκρανία
Στην τελευταία ομοβροντία της στον πόλεμο της προπαγάνδας, η Ρωσία κατήγγειλε εξοργισμένη από την ανομία που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία και κατηγόρησε το ακροδεξιό παραστρατιωτικό κίνημα Δεξιός Τομέας για "συνέργεια" με τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο.
Παράλληλα, η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση ότι σιωπά σχετικά με τη βία και τις συλλήψεις που πραγματοποιούνται σε βάρος ρώσων υπηκόων στη Κριμαία. Σύμφωνα μάλιστα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στις 8 Μαρτίου στο Χάρκοβο ενώ επτά Ρώσοι δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση στο Δνειπεροπετρόφσκ, γεγονός που δείχνει ότι οι νέοι ηγέτες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους δεν είναι προσηλωμένοι στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.
Στο πεδίο του "πολέμου", ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα στη διάρκεια κατάληψης βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τραυματίες από το ουκρανικό στρατόπεδο.
Όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματικός στο Ιντερφάξ, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 2 μ.μ., πήραν από τους Ουκρανούς τα κινητά τηλέφωνά τους και άρχισαν προσπάθειες να πάρουν και τα οχήματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο, φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στη Συμφερόπολη και συγκέντρωσαν το προσωπικό σε μια αίθουσα, "προφανώς για να συναντήσει τους νέους διευθυντές του ιδρύματος".
Σε άλλο επεισόδιο, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων. Όπως δήλωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Κριμαία, περίπου 200 στρατιώτες που επέβαιναν σε 14 φορτηγά κινήθηκαν προς το κτίριο γύρω στις 13:30 και απείλησαν να το καταλάβουν εξ εφόδου, αν οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν παρέδιδαν τα όπλα τους.
Επίσης, σε διαδηλώσεις στην πόλη, φιλορώσοι και Κοζάκοι επιτέθηκαν σε μια ομάδα Ουκρανών, ανάβοντας ακόμα περισσότερο τα αίματα.
Από την πλευρά της, η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από κάμερα αεροσκάφους επιτήρησης, το οποίο δείχνει ρωσικά στρατεύματα να σκάβουν αναχώματα έξω από την πόλη Αρμίγιανσκ στην Κριμαία.
Η ουκρανική υπηρεσία ανέφερε ακόμα ότι το επίσης ότι το αεροπλάνο πυροβολήθηκε αλλά η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.
Ο ουκρανικός στρατός έχει δηλώσει έτοιμος για ανάληψη δράσης σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αν και δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχέδιο για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία.