Στο 15% το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα

Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, ντυμένες στα άσπρα,  κάνουν απεργία ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο…Αναρωτιέστε τι ισχύει 157 χρόνια μετά;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 28 Φεβρουαρίου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην ΕΕ ανέρχεται στο 16, 4% ενώ στην Ελλάδα οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 15% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες. Δηλαδή, οι γυναίκες στην Ευρώπη εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς αμοιβή για περίπου 59 ημέρες. "Η ίση αμοιβή για ίση εργασία είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ, αλλά, δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα για τις γυναίκες στην Ευρώπη" δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος δικαιοσύνης, Viviane Reding, σημειώνοντας ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε μόνο οριακά τα τελευταία χρόνια. Η μικρή πτωτική τάση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την κυρία Reding οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι στην αύξηση των αποδοχών των γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του μισθολογικού χάσματος στη Δανία, στην Τσεχία, στην Αυστρία, στις Κάτω Χώρες και στην Κύπρο, ενώ στην Πολωνία και στη Λιθουανία η πτωτική τάση αντιστράφηκε το 2012. Αντιθέτως, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ουγγαρία, στην Πορτογαλία, στην Εσθονία, στη Βουλγαρία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ισότητα αμοιβών παρεμποδίζεται από διάφορους παράγοντες που  έχουν να κάνουν με την έλλειψη διαφάνειας των μισθολογικών συστημάτων καθώς και με την έλλειψη νομικής σαφήνειας όσον αφορά στον ορισμό της εργασίας ίσης αξίας. Επίσης, εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δε διαθέτουν τα αναγκαία στοιχεία για να αξιώσουν με επιτυχία ίσες αμοιβές ή στοιχεία για τα επίπεδα των αμοιβών ανά κατηγορία εργαζομένων. Η μεγαλύτερη μισθολογική διαφάνεια θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση των ατόμων που πέφτουν θύματα διακρίσεων καθώς αυτά θα ήταν σε θέση πλέον να συγκρίνουν ευκολότερα τις αμοιβές τους με αυτές των εργαζομένων του άλλου φύλου.

Η Επιτροπή εξετάζει τρόπους ώστε να βελτιωθεί η μισθολογική διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κάτι που θα συνέβαλλε στο να εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή της ισότητας των αμοιβών.