"Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος ανάμεσα στα δύο αδελφά έθνη" εκτίμησε η η Β. Ματβιένκο, πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας αναφορικά με τη σχέση της Μόσχας με την Ουκρανία.
Το ρωσικό κοινοβούλιο πάντως ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί την "ιστορική επιλογή" της Κριμαίας στο δημοψήφισμα που θα προτείνει στους ψηφοφόρους την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία.
"Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ρώσοι βουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.
"Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", πρόσθεσε.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), νέα τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα της Ουκρανίας. Όπως δήλωσε ο Πούτιν, οι διαφορές Ουάσινγκτον και Μόσχας παραμένουν αγεφύρωτες, ζήτησε όμως να μην θυσιασθούν οι σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.
Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μ' ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν "απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας".
"Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο", πρόσθεσε ο Πούτιν, αναφερόμενος και στο αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή της Κριμαίας.
Διαβάστε: Οι... μεταξένιες ευρωπαϊκές κυρώσεις επί της Ρωσίας
Ο ρώσος ηγέτης "υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να θυσιασθούν για μεμονωμένες διαφορές, αν και σημαντικές, σχετικά με διεθνή προβλήματα".
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε μια ώρα, ο Ομπάμα κάλεσε το Πούτιν να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Σίνζο Άμπε
Τηλεφωνικά συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο Μπαράκ Ομπάμα.
"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τι διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε διπλωματική αψιμαχία με την Κίνα, η οποία στηρίζει τη θέση της Ρωσίας στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης.
Δράση από τη Δύση ζητά η Τιμοσένκο
Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε από την Ευρώπη να λάβει ισχυρή δράση μετά την ανακοίνωση της Κριμαίας ότι προτίθεται να ενταχθεί στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα θα καταλάβει και την υπόλοιπη Ουκρανία, αποσταθεροποιώντας την ήπειρο.
Η Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε μετά την εκδίωξη Γιανουκόβιτς, είπε επίσης ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελπίζει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία είχε απορρίψει ο Γιανουκόβιτς.
"Ελπίζω ότι πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές (που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου) θα υπογράψουμε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ", δήλωσε.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για την κρίση στην Ουκρανία σε αυτό το σύνδεσμο.