“Οι υπουργοί Εξωτερικών που εκπροσωπούν τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ουκρανίας, βάσει του μεμοράντουμ του 1994, μου μετέφεραν μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Ρώμη, όπου συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη με θέμα το μέλλον της Λιβύης, στην οποία, όμως, συζητείται διεξοδικά και η κρίση της Ουκρανίας.
Ο κ. Βενιζέλος, στο περιθώριο της διάσκεψης της Ρώμης, είχε και σύντομη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. “Το βασικό αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η Ουκρανία. Επισκεφθήκαμε και οι δυο τη χώρα και είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας, μετά από τις συζητήσεις με τις νέες ουκρανικές Αρχές”, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.
Πρόσθεσε, δε, ότι “η ταταρική μειονότητα απασχολεί πάρα πολύ την Τουρκία, όπως απασχολεί και εμάς η ελληνικής καταγωγής κοινότητα, η οποία έχει ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην ανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο την Μαριούπολη”.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, διμερείς συναντήσεις με το Γερμανό, τον Γάλλο και τον Αμερικανό ομόλογό του. “Σημασία έχει πάντα να αξιοποιούμε τέτοιου είδους συναντήσεις”, δήλωσε και υπογράμμισε ότι “το σημαντικό, επίσης, είναι να μην κλιμακωθεί η κρίση, ώστε να αξιολογηθεί ορθότερα και η απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας, η οποία πρέπει να εκτιμάται, πάντα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην όλη περιοχή”.