Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Όλο το βράδυ θα συνεχιστούν πιθανότατα οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει ήδη διαρκέσει αρκετές ώρες, ενω στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε πριν από λίγο (23:15) ότι "πάμε για πολύ αργά", υπονοώντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μετά τα μεσάνυχτα.

Νωρίτερα, “ήσσονος σημασίας” χαρακτήρισε τα ζητήματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

“Και γι' αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ”, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως “δε θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα”.

Όπως άλλωστε εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, “τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό”.

Για το ζήτημα των τραπεζών, σημείωσε πως “δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις, ενώ τόνισε πως “οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση”.

Από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους: “Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο, επιδιώκουμε τουλάχιστον μία θετική έκθεση προόδου”.

Νωρίτερα, το news.gr μετέδιδε τα εξής:

 
Με την κυβέρνηση να έχει δώσει το στίγμα της από χθες, διαμηνύοντας στους εκπροσώπους των δανειστών ότι οι αποφάσεις είναι πλέον πολιτικές και διαρρέοντας πως αρκεί έστω και μια θετική δήλωση στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται αυτή την ώρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με στόχο να βρεθεί μια κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα. 
 
Τα θέματα, που είναι ανοιχτά, είναι πολλά και δεν έχουν κλείσει, κυρίως διότι οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν τόσο μεταξύ τους, όσο και απέναντι σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγνκτον. 
 
Όπως έχει μεταδώσει το news.gr από το πρωί, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με αιχμή τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις ομαδικές απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, ενώ στο θέμα του γάλακτος και των βιβλίων φαίνεται πως το χάσμα έχει γεφυρωθεί. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι - στη χθεσινή συνάντηση - για πρώτη φορά αναφέρθηκε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, που προτείνει ο ΟΟΣΑ, θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για την λήψη της δόσης. 

Διαβάστε ακόμα : Τρόικα : Φάρμακα, γάλα, βιβλία, αλλιώς δόση γιοκ !

Πάντως, τόσο στο Μαξίμου, όσο και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως - την ύστατη στιγμή - θα υπάρξει συμφωνία. 

Διαβάστε ακόμα : Γιατί δεν τα βρίσκουν Προβόπουλος και τρόικα για τις τράπεζες

Ενδεικτικό της καλής θέλησης, που φαίνεται ότι δείχνουν και οι δύο πλευρές, είναι η νέα συνάντηση, το απόγευμα, μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα, του Γιάννη Βρούτση και της τριμερούς, με θέμα την απελευθέρωση των απολύσεων. 

Διαβάστε ακόμα : Νέα συνάντηση Στουράρα - Βρούτση για τα "όχι" της τρόικας