OXI – Ποιος ήταν ο Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 και είναι πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ). Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Το 2012 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Επίσης ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 διετέλεσε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την παράταξη “Αττική συνεργασία – όχι στο μνημόνιο”.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.

Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε αρθρογραφήσει μεταξύ άλλων στην Αυγή, την Εποχή, τα Νέα, το Μετρό κ.ά.