Τόφου

Το τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας, το οποίο παρασκευάζεται και χρησιμοποιείται στην μαγειρική παρόμοια όπως το τυρί.

Η πρώτη αναφορά του Τόφου (ως Ντουφού) εμφανίζεται γύρω στο 950 μ.Χ, από τον Κινέζο Τάο Κου . Έκτοτε είναι δημοφιλές συστατικό συνταγών στις κουζίνες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κίνα κ.α).

Ως τρόφιμο πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη κατά το 1700 αλλά άργησε πολύ να γίνει αγαπητό στη Δύση.

Το τόφου έγινε δημοφιλές περίπου από την εποχή του 1970. Από τότε, ο διατροφικός θησαυρός των Κινέζων θεωρείται εναλλακτική διατροφική επιλογή και καταναλώνεται κυρίως από ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία ή την αυστηρή χορτοφαγία (veganism). 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύτιμη τροφή για τους χορτοφάγους, καθώς λόγω των συστατικών του, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και μπορεί να υποκαταστήσει τις τροφές ζωϊκής προέλευσης. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θαυματουργά Ω-3, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και νάτριο και ιδιαίτερα υψηλή σε ασβέστιο.