Σε τεντωμένο σκοινί είναι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Κριμαίας, όπου τα γεωπολιτικά παιχνίδια πολέμου κλιμακώνονται ώρα με την ώρα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δοκίμασε επιτυχώς την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι, ανακοίνωσε ότι ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών είναι καθ' οδόν για την Κριμαία προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση.
Συγκεκριμένα, η Μόσχα εκτόξευσε έναν πύραυλος RS-12 M Topol από μία περιοχή κοντά στην Κασπία Θάλασσα, φθάνοντας με επιτυχία στο στόχο του στο Καζακστάν, όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον Igor Yegorov, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας.
Διαβάστε: Η Ουκρανία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά της εργοστάσια
Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι απώθησαν, χωρίς να κάνουν χρήση όπλων, ένοπλους Ρώσους πεζοναύτες που είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν ένα πολεμικό σκάφος αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
"Το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ένστολους Ρώσους πεζοναύτες που έφτασαν με ένα ρωσικό σκάφος. Οι ναυτικοί ήρθαν στα χέρια και η επίθεση απωθήθηκε" αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας από το Κίεβο.
Ρωσικά πλοία συνεχίζουν τον αποκλεισμό των ουκρανικών πλοίων στη Σεβαστούπολη, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Νωρίτερα , ρωσικά πολεμικά πλοία απέκλεισαν τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων. Η νέα αυτή πολεμική κίνηση από πλευρά της Μόσχας, ακολουθεί τη διαταγή του προέδρου Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, θα τερματιστούν την Παρασκευή 7η Μαρτίου.
Διαβάστε τι δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών και ότι έχουν δει ρωσικά τεθωρακισμένα στη ρωσική πλευρά.
"Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι χωρίς διακριτικά που ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη, έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα εναντίον άοπλων ουκρανών στρατιωτών που επιχείρησαν να πλησιάσουν την βάση.
Στην Κριμαία ειδικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, ανακοίνωσε ότι η ουκρανική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές σε επίπεδο υπουργών για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή.
Ο ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
Ωστόσο, η είδηση προκαλεί εντύπωση καθώς η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, την οποία χαρακτηρίζει πραξικοπηματική, και έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα συνομιλιών.
Επιπλέον, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ομάδα ειδικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(ΟΑΣΕ)θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Κριμαία, όπου έχουν καταλάβει τον έλεγχο ρωσικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής μιας ένοπλης σύρραξης.
Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ —περιλαμβανομένων και απεσταλμένων των ΗΠΑ— αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Μάλιστα, η αποστολή πιθανόν θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όμως, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν είναι μέχρι τώρα σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή, όπου διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, 16.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Κριμαϊκή. Ουσιαστικά, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ντε φάκτο αναλάβει τον έλεγχο της Χερσονήσου.
Οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας θεωρούν την "κατάληψη" της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις μια πράξη κήρυξης πολέμου την ώρα που 0 Πούτιν είπε ότι η Ρωσία επενέβη στη Χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ρωσόφωνοι, για "ανθρωπιστικούς λόγους".
Διαβάστε ακόμα: FT: Ο Πούτιν προετοίμαζε καιρό την επίθεση στην Ουκρανία
Η ΕΕ θα διεξαγάγει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία μεθαύριο Πέμπτη και σε αυτή έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία δεν συμβάλλει να σχηματιστεί μια ομάδα επαφής έως την Πέμπτη τότε "θα αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων" την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες.
Η κρίση στην Ουκρανία πυροδοτήθηκε τον Νοέμβριο όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επικύρωση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ και αντ' αυτής αποφάσισε να συνάψει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.
Διαβάστε ακόμα : Ομπάμα : Ο Πούτιν δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν