Ένα ξεκάθαρο "όχι" απέσπασε η κυβέρνηση από την τρόικα στο θέμα του γάλακτος, των φαρμάκων και των βιβλίων.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών "είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση".
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. "Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις", είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.
Κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι έχει μεν επιτευχθεί πρόοδος, αλλά "πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση" για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαντλητικές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι "έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις" (ειδικά για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύεται σε πρώτιστο ζήτημα των συζητήσεων με την τρόικα). Πρόσθεσε δε, ότι "είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα (σ.σ. τη συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση της δόσης) να κλείσουμε συμφωνία".
Από την πλευρά του, έτερος υπουργός, καταδείκνυε ως επιπρόσθετα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα τριών ακόμη υπουργείων, και ειδικότερα, του Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διαθεσιμότητα- απολύσεις), του Υγείας (διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και του Εργασίας (αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς).
Σημειώνεται ότι για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων.
Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του "ιρλανδικού μοντέλου" για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.