Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας
Η Ελλάδα έχει μπει ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας κοροναϊού, τόνισαν απόψε οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας και Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας σε ΣΚΑΪ και Mega αντίστοιχα.
Οι δύο επιστήμονες έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου», τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση λήψη και νέων μέτρων μετά τα 262 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα, για να μην πω, ότι είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο, είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός, αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο καθηγητής πρόσθεσε πως έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις, που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. «Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοιο, στα 36, επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία, στα οποία στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το Βατερλο».
Ο κ. Σύψας ανέφερε ακόμη, ότι τα νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, της οποίας είναι μέλος, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ατόμων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Καταλήγοντας δε, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας, που ήδη υπάρχουν, διότι αν δεν τηρηθούν, όπως είπε χαρακτηριστικά «θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων».
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είπε από την πλευρά της μιλώντας στο Mega, ότι «είμαστε στο δεύτερο κύμα και το πρόβλημα είναι, ότι έχουμε ήδη αρκετούς διασωληνωμένους και αυτοί θα αυξηθούν». Πρόσθσε δε, ότι «ως αποτέλεσμα της αύξησης εισαγωγών στις ΜΕΘ, αρκετοί είναι αυτοί, που θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου» και εξέφρασε το φόβο της, ότι «φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και κάποια θα είναι σοβαρά και πλέον θα χάσουμε πλήρως τον έλεγχο».
Η κ. Λινού τόνισε, ότι «όλοι θα πρέπει να αισθανθούν την ατομική και κοινωνική ευθύνη που φέρουν, τόσο απέναντι στον εαυτό τους, όσο και απέναντι στην κοινωνία και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας». Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε, ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού. «Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού» τόνισε.
Όσον αφορά στο γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει πέσει στα 36 έτη, η κ. Λινού υποστήριξε, ότι «δεν φταίνε οι νέοι» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι η επικοινωνία δεν είναι επαρκής και ίσως και τα μέτρα δεν είναι επαρκή». Σημείωσε δε, ότι το φαινόμενο αυτό (σ.σ. της μείωσης του μ.ο. ηλικίας των νοσούντων έχει πέσει) έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες «που με την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και πολύ αυστηρά μέτρα τα κατάφεραν».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό