Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε λίγες μέρες, 8 Μαρτίου, θα γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Μια ημέρα σημαντική για όλες τις γυναίκες του πλανήτη μας...

Έχουν περάσει 3 μήνες σχεδόν από το εθελοντικό ταξίδι μας στη Γκάνα και πραγματικά δε μπορώ να ξεχάσω όλες αυτές τις γυναίκες ηρωίδες που γνωρίσαμε. Αυτές τις γελαστές γυναίκες με τα πολύχρωμα φορέματα, τα έντονα βλέμματα γεμάτα συναισθήματα χαράς, λύπης, πόνου αλλά και καλοσύνης που μας έμαθαν πολλά...Δε μπορεί κανείς μας να ξεχάσει τη χαρά στα μάτια τους όταν η ομάδα μας έφθασε στο χωριό τους το Kpene. Ήταν γι’ αυτές κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι το μοναδικό. Μας κοίταζαν με απορία όταν τις βοηθούσαμε στο άναμμα της φωτιάς, στο μαγείρεμα, στο πλύσιμο των πιάτων και τους φαινόταν απίστευτο ότι και εμείς δουλεύουμε, μαγειρεύουμε κάθε μέρα για την οικογένειά μας και τότε γεμάτες ικανοποίηση μας αγκάλιαζαν και μας έλεγαν "μπράβο, μπράβο!".

Δε θα ξεχάσει πιστεύω κανείς από την ομάδα μας την έκφραση των γυναικών όταν τις βγάζαμε φωτογραφίες και έβλεπαν το πρόσωπό τους στην οθόνη της μηχανής και προσπαθούσαν από τα χρώματα των ρούχων τους να καταλάβουν ότι είναι αυτές, και τότε γεμάτες χαρά μας αγκάλιαζαν και αναφωνούσαν "είμαι εγώ, είμαι εγώ!". Είναι κάτι που δε θα ξεχάσουμε ποτέ!

Οι γυναίκες στην Αφρική δουλεύουν πολύ, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είναι αυτές που καλλιεργούν τη γη και παράγουν τα βασικά αγαθά για την οικογένειά τους. Η μέρα τους, όπως μας διηγήθηκαν, είναι γεμάτη. Σηκώνονται νωρίς το πρωί, μεταφέρουν νερό από το πηγάδι ή το ποτάμι και πολλές φορές είναι αναγκασμένες να διανύσουν χιλιόμετρα με ένα μεγάλο φορτίο στο κεφάλι τους. Κουβαλούν ξύλα για τη φωτιά, πηγαίνουν στα χωράφια και δουλεύουν πολλές ώρες. Πολλές από αυτές τις γυναίκες έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, οι περισσότερες υποχρεώνονται να μην πηγαίνουν στο σχολείο και οδηγούνται σε πρόωρο γάμο χωρίς τη θέλησή τους, στερώντας τους έτσι κάθε δικαίωμα.

Η ActionAid στηρίζει όλες τις γυναίκες του πλανήτη και ιδιαίτερα αυτές που έχουν υποστεί βία ή είναι οροθετικές παρέχοντάς τους ψυχολογική υποστήριξη και μέσω της εκπαίδευσης τις βοηθάει να ενισχύσουν το εισόδημά τους ιδρύοντας τοπικούς συνεταιρισμούς. Τους παρέχουν ασφάλεια που τους εξασφαλίζει το δικαίωμα να μιλήσουν για τα προβλήματά τους  ακόμα και να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται.

Η ActionAid στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας, Σάββατο 8 Μαρτίου, διοργανώνει μια γιορτή πολύ σημαντική για όλες τις γυναίκες του πλανήτη, με το σύνθημα "Χόρεψε τη Διαδρομή μου" και προσκαλεί άνδρες και γυναίκες, μετανάστες και μη, να συγκεντρωθούν στις 19:30 στο Μοναστηράκι και περπατώντας-χορεύοντας, να περάσουν από όλα τα στενά της Αθήνας, όπου καθημερινά γυναίκες, υφίστανται βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες αυτές τις γυναίκες για όλα αυτά που μας έμαθαν, για τα συναισθήματα που μας χάρισαν, για το μάθημα ζωής που μας δίδαξαν μέσα σε τόσες λίγες μέρες που ήμασταν μαζί τους.

Η αναδοχή ενός παιδιού, πέρα από την ηθική ικανοποίηση που θα νιώσεις ότι πρόσφερες και εσύ, εξασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά και βοηθάει όλες αυτές τις γυναίκες που πραγματικά αξίζουν πάρα πολλά.

Για να γίνετε Ανάδοχος Παιδιού μπείτε στο www.actionaid.gr

Θεώνη Κονδύλη

Ανάδοχος 

Διαβάστε επίσης:

"Γίνε η αλλαγή που θες να δεις..."