Είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για την περιποίηση στο σπίτι, όμως πόσο αποτελεσματικές είναι οι σπιτικές μάσκες; Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν παρόλο που είναι φτιαγμένες με αγνά υλικά; Μάθετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους!
Τα πλεονεκτήματα
Είναι οικονομικές: τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως κοστίζουν μόλις μερικά ευρώ σε σχέση με τα βιομηχανικά καλλυντικά.
Είναι φυσικές: δεν περιέχουν χημικά, συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και αρώματα και πάντα γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν!
Είναι ευεργετικές: μερικά από τα πιο δυνατά υλικά που βρίσκονται στη φύση όπως τα κιτρώδη φρούτα και το μέλι, μπορούν πραγματικά να σβήσουν κάποια δερματικά προβλήματα.
Εξοικονόμηση χρόνο: το πιο πιθανό είναι ότι για μια σπιτική μάσκα θα έχουμε όλα τα απαραίτητα υλικά από πριν στο ντουλάπι της κουζίνας μας και η διαδικασία παρασκευής δε θα πάρει παραπάνω από 10 λεπτά.
Τα μειονεκτήματα
Χαλάνε εύκολα: η διάρκεια ζωής ενός σπιτικού καλλυντικού είναι το πολύ 1 με 2 ημέρες και εντός ψυγείου. Θα πρέπει να πετιούνται πριν αλλοιωθούν λόγω του ότι δεν περιέχουν κανενός είδους συντηρητικό ή αντισηπτικό.
Δε διαθέτουν συστατικά νέας γενιάς: παρότι μερικά φυσικά συστατικά είναι πολύ αποτελεσματικά, σίγουρα δε μπορούν να συγκριθούν με τα επιστημονικά ανεπτυγμένα προϊόντα που κατασκευάζονται από τη βιομηχανία καλλυντικών, με έτη έρευνας και τεχνογνωσίας.
Δεν είναι κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα: είναι προτιμότερο οι σπιτικές μάσκες να χρησιμοποιούνται από επιδερμίδες κανονικές ή λιπαρές που είναι πιο ανθεκτικές. Ένα ευαίσθητο δέρμα όπως κάποιο που εμφανίζει αλλεργίες, έκζεμα ή ροζάκια είναι πολύ πιθανό να ερεθιστεί με τα φυσικά συστατικά.
Μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα αν δεν παρασκευαστούν σωστά: υπάρχουν κάποια συστατικά τόσο δυνατά που κάποια λάθος δοσολογία μπορεί να κάνει κακό στο δέρμα προκαλώντας ακόμα και επιφανειακά εγκαύματα (όπως το σαλικυλικό οξύ που περιέχει η ασπιρίνη) και φλεγμονές.