Πέθανε ο “νονός” της γραμματοσειράς Helvetica

Ο θρυλικός τυπογράφος,σχεδιαστής γραμματοσειρών και ιστορικός Μάικ Πάρκερ, πέθανε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 85 ετών. 

Ο Πάρκερ θεωρούνταν"ο θεός της γραμματοσειράς" με την ανάπτυξη περισσότερων από 1.100 γραμματοσειρών στο ενεργητικό του.  

Ωστόσο, αυτό που τον έκανε διάσημο ήταν η γραμματοσειρά Helvetica. Για την ακρίβεια, ο Πάρκερ δεν ήταν ο ιδρυτής αλλά ο "νονός" της γραμματοσειράς. 

Η Helvetica δημιουργήθηκε σε μικρή ελβετική πόλη του Munchenstein, στα μέσα της δεκαετίας του '50 από έναν σκοτεινό σχεδιαστή, τον Μαξ Μίντινγκερ.

Ο Πάρκερ ήταν εκείνος που της έσβησε την αυθεντική ονομασία, Neue Haas Grotesk και την ονόμασε Helvetica, προκειμένου να είναι πιο εύκολο για τους Αμερικανούς να την προφέρουν.

Η Helvetica έγινε η αγαπημένη γραμματοσειρά των Αμερικανών σχεδιαστών της δεκαετίας του 60 και κατέκτησε την θέση της στην ιστορία της τυπογραφίας, χάρη στον Πάρκερ. Μέχρι σήμερα στην Αμερική, η γραμματοσειρά των φορολογικών δηλώσεων και οι ονομασίες στους σταθμούς του μετρό είναι στην Helvetica, ενώ ως γραμματοσειρά είναι προ-εγκατεστημμένη σε όλους τους υπολογιστές