Υπό αμφισβήτηση τα οφέλη του θηλασμού

Τα οφέλη του θηλασμού έχουν υπερεκτιμηθεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συνέκρινε αδέλφια που τρέφονταν με διαφορετικό τρόπο κατά τη βρεφική ηλικία. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο κατέδειξαν ότι το μητρικό γάλα δεν είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο γάλα στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας. Παλαιότερα είχε υποστηριχτεί ότι ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία , τις αλλεργίες , το άσθμα και το διαβήτη. Αλλά η έρευνα της Δρ. Σύνθια Κόλεν, έδειξε ότι τα παιδιά που τρέφονταν με μπιμπερό δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα και τα παιδιά που θήλαζαν ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα από εκείνα που τρέφονταν με μπιμπερό.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 8.237 παιδιά, όπου τα μισά θήλαζαν και τα άλλα μισά τρέφονταν με γάλα από το μπουκάλι. Σε όλες τις οικογένειες, ο θηλασμός οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα στον ΔΜΣ, την υπερκινητικότητα , τα μαθηματικά , την ανάγνωση , την σχολική ικανότητα και την παχυσαρκία . Αλλά όταν η έρευνα περιορίστηκε στα αδέρφια μέσα στην ίδια οικογένεια που τρέφονταν με διαφορετικό τρόπο, φάνηκε ότι οι θετικές επιδράσεις του θηλασμού για 10 από τους δείκτες που μετρήθηκαν ήταν πιο κοντά στο μηδέν και δεν είναι στατιστικά σημαντικές - που σημαίνει ότι οι τυχόν διαφορές θα μπορούσαν να έχουν συμβεί κατά τύχη . Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι τα αδέρφια που είχαν θηλάσει κατά πάσα πιθανότητα είχαν καλύτερες επιδόσεις , λόγω άλλων παραγόντων , όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση .

"Δεν λέω ότι ο θηλασμός δεν είναι ωφέλιμος , ιδίως για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού στα νεογνά . Αλλά αν θέλουμε πραγματικά τη βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας , ας επικεντρωθούμε επίσης σε πράγματα που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη- , όπως επιδοτούμενη ημερήσια φροντίδας και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τις μητέρες με χαμηλό εισόδημα που πληρώνουν τα προς το ζην, για παράδειγμα", επεσήμανε η Δρ. Κόλεν.