Για “τερτίπια” κάνει λόγο η αντιπολίτευση - “Γιατί θα πρέπει τα κομματικά επιτελεία να καθορίζουν ποιους θέλει ο ελληνικός λαός;”, απαντά ο υπουργός Εσωτερικών
Η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατά τις ευρωεκλογές από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος- μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι.
“Δίνουμε στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να επιλέξει αυτούς που κρίνει ικανούς και άξιους για να τον εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή, μια Ευρωβουλή που θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αποφάσεις για την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, κάνοντας λόγο για έλλειψη ψυχραιμίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε να μοιράσει τις θέσεις των Ευρωβουλευτών ανάμεσα στις συνιστώσες και τώρα “κάπου χάλασε η μανέστρα”. Αναρωτήθηκε δε στο σημείο αυτό γιατί θα πρέπει τα κομματικά επιτελεία να καθορίζουν ποιους θέλει ο ελληνικός λαός.
“Επί τριάντα τόσα χρόνια οι ευρωεκλογές ήταν με λίστα και η κυβέρνηση έφερε τον σταυρό προτίμησης μπροστά στον πανικό, που δεν έβρισκε υποψηφίους ούτε το κόμμα της ΝΔ μετά τον τρίτο-τέταρτο υποψήφιο, ούτε το ΠΑΣΟΚ που δεν θα έβρισκε ούτε τον δεύτερο υποψήφιο”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για αλλεπάλληλα τεχνάσματα και παραβίαση του Συντάγματος.
“Πήγατε και μεταθέσατε τον χρόνο των Ευρωεκλογών. Πρώτα θα γίνει ο πρώτος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών και τη δεύτερη Κυριακή, με τον δεύτερο γύρο, οι Ευρωεκλογές. Προφανώς, εξυπηρετείτε κάποιες κομματικές σκοπιμότητες, κάποιες φαντασιώσεις σας, ότι έτσι μπορεί να επηρεάσετε το εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελός σας. Αυτό είναι λαθροχειρία”, είπε ο κ. Λαφαζάνης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δείχνει πανικό.
Να πάρει σαφή θέση για το ζήτημα του σταυρού στις ευρωεκλογές κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μιχελάκης, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, μίλησε για αντιφατικότητα που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για σύγχυση και αμηχανία κάθε φορά που προκύπτει ένα μη προβλέψιμο για εκείνον γεγονός.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης είπε ότι το κόμμα του δεν έχει επί της ουσίας αντίρρηση για τον σταυρό προτίμησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “δεν είναι αθώα η πρωτοβουλία αυτή την οποία ανέλαβε η κυβέρνηση παραμονές των εκλογών”, διότι ο σταυρός προτίμησης στις άλλες χώρες συνοδεύεται με μια ολόκληρη διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων εγκαίρως, μήνες πριν, ούτως ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, στοιχειωδώς να καταθέσουν την άποψή τους για το ευρωπαϊκό όραμα, έτσι όπως οι ίδιοι, αλλά και τα κόμματά τους το αντιλαμβάνονται.
“Εάν με τερτίπια με τον σταυρό η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να δημιουργεί σύγχυση στα πολιτικά κόμματα, βεβαίως τη δημιούργησε”, ανέφερε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Γιάννης Κουράκος, και πρόσθεσε: “Εγώ είμαι από αυτούς που είναι υπέρ του σταυρού προτίμησης. Εάν ήθελε να δημιουργήσει τη σύγχυση στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που είχαν δεσμευθεί σε διάφορους ευρωβουλευτές με τη λίστα, τη δημιούργησε. Όμως, αυτό είναι το ζητούμενο; Αυτή είναι η “πονηριά”, αν θέλετε, της κυβέρνησης. Μπορεί να μας απαντήσει ο κύριος υπουργός ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο θα μπουν οι Ευρωεκλογές;”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, χαρακτήρισε βήμα μπροστά τον σταυρό προτίμησης, δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τερτίπια. “Εσείς τώρα είστε υπερδημοκράτες. Μέχρι τώρα που δεν ίσχυε ο σταυρός, το σύστημα ήταν αλλιώτικο, οι πρόεδροι κάνανε κουμάντο. Τώρα το θυμηθήκατε; Και ποιοι; Εσείς οι υπερδημοκράτες; Δηλαδή, εσείς οι εμπνευστές των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που ζήσαμε όλοι σε αυτό το Σώμα, έρχεστε τώρα και μας λέτε ότι η δημοκρατία ήταν το μέλημά σας; Εσείς, οι ιππότες των μνημονίων, του “φουχτελισμού”, του “ραϊχενμπαχισμού”, έρχεσθε να μας πείτε τώρα ότι “δημοκρατικά το σκεφτήκαμε και θέλουμε να βάλουμε σταυρό;” Τερτίπια κάνετε”, ανέφερε ο βουλευτής.
“Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να διαφωνούμε και να αντιδικούμε σε αυτή την αίθουσα με αντικείμενο τον σταυρό προτίμησης, τον πιο δημοκρατικό τρόπο έκφρασης του λαού σε μια εκλογική διαδικασία”, σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι ειδικά τώρα που υπάρχει και το πρόβλημα του ευρωσκεπτικισμού και που υπήρχε κίνδυνος οι ευρωεκλογές να περνούσαν λίγο αθόρυβα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν υποψήφιοι, να πάνε στην επαρχία, στην περιφέρεια, να βγουν στις τηλεοράσεις, να βγουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας και στα κεντρικά και να εξηγήσουν για ποιον λόγο λαμβάνουν μέρος σε αυτήν τη διαδικασία, γιατί χρειαζόμαστε την Ευρώπη ή για το αντίθετο.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων