Συμφωνία για τις ελληνικές τράπεζες προεξοφλούν οι αγορές

Επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων, που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, φαίνεται πως προεξοφλούν οι αγορές, καθώς αυτό δείχνει η σημαντική υποχώρηση που καταγράφει η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, έχοντας πέσει κάτω από το 7%.

Πτωτικά κινείται, αλλά με λιγότερο θεαματικό ρυθμό, και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία έφτασε ως και στο 7,2%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να περιοριστεί στο 5,45%.

Πολύ καλή είναι η εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά υψηλά έτους, ξεπερνώντας τις 1.300 μονάδες.

Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα επικρατήσει τελικώς η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται στο διαχειρίσιμο επίπεδο των 5,5 με 6 δισ. ευρώ. Θετικά επέδρασε ακόμη, κατά κύριο λόγο στο Χρηματιστήριο, η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.