Επιμένουν οι F.T.: Στα 20 δισ. ευρώ οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Επιμένουν οι Financial Times ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 20 δισ. ευρώ, παρά τη διάψευση από την πλευρά του Ταμείου.

Μάλιστα χαρακτηρίζουν ως "βαρόμετρο" για όλη την Ευρωζώνη τη "μάχη" για το έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι ανεξάρτητοι οίκοι και οι Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζουν τις ανάγκες των τραπεζών κάτω από 6 δισ. ευρώ, κάτι που αποδέχεται και η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δέχεται επίθεση από την εφημερίδα.

Σε νέο δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα τονίζει εκ νέου οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται νέα κεφάλαια έως 20 δισ. ευρώ –πολύ περισσότερα από τα 6 δισ. ευρώ το πολύ, που οι εθνικές αρχές ή οι εξωτερικοί σύμβουλοι της BlackRock, πιστεύουν ότι είναι το έλλειμμα.

"Το πώς θα επιλυθεί η διαμάχη για την υγεία των ελληνικών τραπεζών, θα προσφέρει ουσιώδεις ενδείξεις για την προσέγγιση που θα εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές αρχές στα φετινά βαρυσήμαντα τεστ στο σύνολο των τραπεζών του ευρωπαϊκού συστήματος", υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ολοκληρώσει την "επιθεώρηση της ποιότητας ενεργητικού", την ευρεία αποτίμηση της αξίας των δανείων στα βιβλία των 130 μεγάλων τραπεζών, πριν το φθινόπωρο. Το ίδιο ισχύει για τα παράλληλα stress test που θα πραγματοποιήσει η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η European Banking Authority.

Έτσι η προσοχή στην Ελλάδα, χρησιμεύει ως πρώιμο "βαρόμετρο" για την αξιολόγηση, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα εμπεδώσει ή θα διαλύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

"Οπωσδήποτε θα παιχτούν διάφορα "παιχνίδια". Η ίδια η Ελλάδα θέλει να αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης και μάλιστα, προσπάθησε να διοχετεύσει τα εναπομένοντα 9 δισ. ευρώ περίπου από τα κεφάλαια για τις τράπεζες από το προηγούμενο πακέτο διάσωσης, για άλλους σκοπούς. Οι αξιωματούχοι της τρόικας, αντιθέτως, θα είναι πιθανότατα πολύ πιο συντηρητικοί", αναφέρουν οι FT.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι  η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια περίεργη μέση κατάσταση, στην οποία παίζεται η δική της αξιοπιστία.