Εφάπαξ το καλοκαίρι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%

Στην εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών κατά 3,9% εντός του ερχόμενου καλοκαιριού, και όχι σε δόσεις, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

Απομένει προς διευκρίνιση το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνο στις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα “συνεισφέρουν” με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%.

Η τρόικα φέρεται πάντως να διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού πρακτορείου Ειδήσεων ότι “η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό”.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το καθαρό κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών είναι τελικά πολύ μικρότερο από τον αρχικό υπολογισμό (περίπου 700 εκατ. ευρώ), καθώς προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο τελικό κενό θα καλυφθεί και με μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώνει “εξετάζονται διάφοροι τρόποι”.

Η τρόικα φέρεται ακόμα να απορρίπτει και την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μείωση των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων και των προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ενώ στο θέμα των φόρων υπέρ τρίτων η τρόικα ζητά στις υπό κατάργηση μη ανταποδοτικές χρεώσεις να συμπεριληφθούν και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που εκτιμάται πως θα δημιουργήσει πρόσθετο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.