Ουκρανία: Για απόσχιση της Κριμαίας ανησυχεί ο νέος πρόεδρος

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις "ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων" και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, εξέφρασε σήμερα ανοικτά ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. 

Σε πολλές πόλεις της χερσονήσου της Κριμαίας - όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός- έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες πολλά βίαια επεισόδια από υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Γιανούκοβιτς και της φιλορωσικής πολιτικής του.

Στην περιοχή έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο. 

Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διορίστηκε ήδη ρωσόφωνος δήμαρχος ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει ανοιχτά την διάθεση της να "προστατέψει" τον ρωσόφωνο πληθυσμό των ανατολικών περιοχών, από την Οδησσό έως το Χάρκοβο.    

Κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία, δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν σήμερα στην πόλη. 

Ένα άρμα μάχης βρίσκεται έξω από τη ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου "Οίκος της Μόσχας", στο κέντρο της Σεβαστούπολης. Εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν εκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες "τρομοκρατικές επιθέσεις".

Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, ο Τουρτσίνοφ κάλεσε εκτάκτως τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας. "Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε πώς να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και την τιμωρία των ανθρώπων που είναι ένοχοι για αυτές", ανέφερε το γραφείο του Τουρτσίνοφ σε μια γραπτή ανακοίνωσή του.   

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Πρόκειται για μια ημιαυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκους, η οποία έγινε τμήμα της ανεξάρτητης Ουκρανίας με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. 

Διαθέτει δικό της κοινοβούλιο 99 βουλευτών, πρωθυπουργό και κυβέρνηση, αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις για την περιοχή ελέγχονται και λαμβάνονται από την ουκρανική κυβέρνηση.