Η αύξηση των νέων κρουσμάτων προκάλεσε την αντίδραση της Πορτογαλίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε σήμερα Τετάρτη πως ορισμένα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραβίασαν μια συμφωνία για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στο εσωτερικό της Ένωσης μετά την άρση των lockdown για τον κοροναϊό.
«Αντιλαμβανόμαστε πως απαιτείτο από όλους να αποκαταστήσουμε την ελευθερία της μετακίνησης στο εσωτερικό της ΕΕ από την 1η Ιουλίου το αργότερο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters.
«Πιστεύουμε πως οι περιορισμοί και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κράτη μέλη σε σχέση με άλλα κράτη μέλη εμφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτόν τον δεσμό», πρόσθεσε χωρίς να προσδιορίζει σε ποια κράτη μέλη αναφερόταν.
Τα σχόλια του υπουργείου ήρθαν μετά την απόφαση της Βρετανίας -που αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο αλλά τηρεί τους εμπορικούς και ταξιδιωτικούς κανόνες της μέχρι τα τέλη του έτους- αποφάσισε την Παρασκευή να επιμείνει με ένα καθεστώς καραντίνας για τους ταξιδιώτες από την Πορτογαλία.
Η απόφαση αυτή έχει πλήξει σκληρά την εξαρτώμενη από τον τουρισμό χώρα.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Φινλανδία, όλες τους μέλη της ΕΕ, έχουν επίσης επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Πορτογαλία. Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης καραντίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο και ταξιδιωτικές οδηγίες από άλλες χώρες.
Η Πορτογαλία είχε αρχικά λάβει εύσημα για τη γρήγορη απόκρισή της στην πανδημία, αλλά η σταθερή καταμέτρηση εκατοντάδων νέων κρουσμάτων κάθε μέρα στη Λισαβόνα και στα περίχωρά της τους τελευταίους δύο μήνες έχει ανησυχήσει τις αρχές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η Πορτογαλία, η οποία έχει επανειλημμένα αποδώσει την καταγραφή νέων κρουσμάτων στο υψηλό ποσοστό διαγνωστικών τεστ που διενεργεί, έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τους επιβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες πως η «επαναφορά αναποτελεσματικών περιορισμών και εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ πρέπει να αποφευχθεί καθώς προχωράμε μπροστά».
«Οποιοιδήποτε περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι αυστηρά απαραίτητο και να είναι αποτέλεσμα συντονισμού, αναλογικοί και να μην εισάγουν διακρίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι δημόσιας υγείας».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό