Η πώληση της εφαρμογής WhatsApp στο Facebook έναντι 19 εκατομμυρίων δολαρίων είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό γεγονός – όχι όμως τόσο συναρπαστικό όσο η ζωή του ανθρώπου πίσω από το περίφημο WhatsApp.
Ο 38χρονος Γιαν Κουμ γεννήθηκε στην Ουκρανία και μεγάλωσε στο Κίεβο, σε ένα σπίτι που δεν είχε καν ζεστό νερό, μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο ίδιος ήταν έφηβος, η οικογένειά του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως και εκεί τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για την οικογένεια του Κουμ, που ζούσε με τα προνοιακά επιδόματα και βασιζόταν στα κουπόνια για να εξασφαλίσει φαγητό.
Αυτό που ίσως καθόρισε τη ζωή του Κουμ ήταν η συνειδητοποίηση του πόσο δύσκολη ήταν, δεδομένης της άθλιας οικονομικής κατάστασης της οικογένειας, η επικοινωνία με την πατρίδα. Το Skype μπορεί να ήταν η πρώτη υπηρεσία που μείωσε δραματικά το κόστος της επικοινωνίας ανά τον κόσμο, όμως το WhatsApp ήταν η πρώτη υπηρεσία που έκανε το ίδιο για τα γραπτά μηνύματα.
Ο Κουμ, όπως διηγείται ο ίδιος, τελείωσε με το ζόρι το λύκειο και μπήκε στο πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια, όμως τα παράτησε. Τελικά, έμαθε από μόνος του προγραμματισμό και εργάστηκε αρχικά στην Ernst & Young και κατόπιν στη Yahoo!, ως ελεγκτής ασφαλείας.
Μετά από δέκα χρόνια στη Yahoo!, ο Κουμ το 2009 αποφάσισε να φτιάξει τη δική του εφαρμογή, το WhatsApp, μαζί με τον Μπράιαν Άκτον. Η εφαρμογή αυτή επρόκειτο να γίνει μία από τις πλέον επιτυχημένες στον κόσμο, συγκεντρώνοντας 450 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε τέσσερα και κάτι χρόνια, οι οποίοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους ως και 10 δισεκατομμύρια μηνύματα κάθε μέρα.
Και κάπως έτσι, εκείνος ο νεαρός μετανάστης που εξασφάλιζε την τροφή του με κουπόνια έφτασε να γίνει εκατομμυριούχος...
Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο πως, παρά την απίστευτη επιτυχία της εφαρμογής, ο Κουμ όχι απλά προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ακόμα και στο προφίλ του στο LinkedIn δεν αυτοπροσδιορίζεται ως διευθύνων σύμβουλος του WhatsApp, αλλά ως QA Tester!