Από την πίσω πόρτα η τρόικα στο Οικονομικών

Από την πίσω πόρτα (κυριολεκτικά) μπήκαν στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι της τρόικας για τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κι αυτό λόγω της συγκέντρωσης των καθαριστριών έξω από το υπουργείο, λόγω της οποίας είχε αποκλειστεί η κεντρική είσοδος.

Στη σημερινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων, καθώς και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει το 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη συμφωνία για την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση σε κλάδους όπως τσιμέντου, απορρυπαντικών, τροφίμων - ποτών, οικοδομικών υλικών κ.α.

Αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.  

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, με επίκεντρο των διαβουλεύσεων  το νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.