Κούρεμα 50% στις αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καύσιμα

Μετά την κατάργηση μιας σειράς από φοροαπαλλαγές για βασικά έξοδα φορολογουμένων, οι οποίες θα επιβαρύνουν σημαντικά μισθωτούς και συνταξιούχους, το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει και νέο κούρεμα στα ποσά που θα λαμβάνονται υπόψιν για το όφελος από τη συλλογή αποδείξεων και τα οποία προέρχονται από βασικές δαπάνες.

Πρόκειται για τα όσα ξοδεύουν τα νοικοκυριά σε αγορές σούπερ μάρκετ και καυσίμων αυτοκινήτου, δηλαδή βενζίνη και πετρέλαιο και τα οποία, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, θα αναγνωρίζονται πλέον στο 50% της αξίας τους από την εφορία.

Δηλαδή πολύ απλά αν κάποιος ξοδεύει 600 ευρώ το μήνα σε αυτές τις δύο κατηγορίες δαπανών τότε θα υπολογίζονται μόνο τα 300 ευρώ για το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα κουρέματα δεν αποκλείεται να δούμε και σε άλλες κατηγορίες δαπανών.

Θυμίζουμε ότι από φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που θα φτάνουν το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 19.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία αποδείξεις τουλάχιστον 1.900 ευρώ με το μέγιστο ποσό απαιτούμενος αποδείξεων να φτάνει στα 10.500 ευρώ. Αν δεν μπορέσει να μαζέψει το απαιτούμενο ποσό τότε θα επιβαρυνθεί με φόρο 22% για την υπολειπόμενη αξία των αποδείξεων. Πολύ απλά αν ο φορολογούμενος στο παράδειγμά μας αντί για 1.900 ευρώ αποδείξεις συγκεντρώσει 1.400 ευρώ τότε θα πληρώσει πρόσθετο φόρο για τα 500 ευρώ που του λείπουν 110 ευρώ.

Θυμίζουμε ακόμα ότι συγκεντρώνουμε αποδείξεις από τις ίδιες κατηγορίες δαπανών με πέρσι, εκτός εάν το υπουργείο οικονομικών εφαρμόσει το σχέδιο που εξετάζει και προβλέπει τη συλλογή παραστατικών από οποιαδήποτε δαπάνη και την ανακοίνωση στο τέλος κάθε χρόνου των εξόδων που τελικά διασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.

Προσοχή! Η εφορία δεν αναγνωρίζει δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα, που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων όπως δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αγορά αυτοκινήτου και μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και τηλεφωνίας, κάθε είδους εισιτήρια και διόδια.