Μετά τη Μέρκελ, οι ΗΠΑ τώρα παρακολουθούν Γερμανούς υπουργούς

Αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να σταματήσει η παρακολούθηση της καγκελάριου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) αύξησε τις παρακολουθήσεις κορυφαίων Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων, υποστηρίζει σήμερα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Bild υποστηρίζει ότι μεταξύ εκείνων που κατασκοπεύει η NSA, είναι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ.

"Μας έδωσαν την εντολή να μην χάσουμε οποιαδήποτε πληροφορία, τώρα που δε μπορούμε πια να παρακολουθούμε απευθείας τις επικοινωνίες της καγκελαρίου" αποκάλυψε στέλεχος της NSA στη Γερμανία , όπως γράφει η εφημερίδα.

Διαβάστε: Ομπάμα: Δεν χρειάζεται να ανησυχεί η κ. Μέρκελ για τις παρακολουθήσεις

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τους "ισχυρισμούς μη κατονομαζόμενων προσώπων".

Οι αποκαλύψεις πέρυσι για τις μαζικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, ειδικά με στόχο το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ, είχε προκαλέσει σοκ στη Γερμανία και την πλέον σοβαρή διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων εδώ και μία δεκαετία.

Με στόχο να κατευνάσει την αναστάτωση για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων στο εξωτερικό, ο Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε τον Ιανουάριο την παρακολούθηση των ηγετών των χωρών στενών φίλων και συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Το Βερολίνο ασκεί πιέσεις, μέχρι στιγμής χωρίς αντίκρισμα, για τη σύναψη μιας "μη κατασκοπευτικής" συμφωνίας με την Ουάσιγκτον. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ την Πέμπτη, δήλωσε ωστόσο ότι αμφιβάλει για το αν μια τέτοια συμφωνία θα είχε αποτέλεσμα.