Νέα κόντρα Ομπάμα- Πούτιν για την Ουκρανία

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να έχει απόψε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.  

Οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη (και) για αυτό το ζήτημα καθώς, ο Λευκός οίκος τάσσεται ξεκάθαρα υπερ του κειμένου που υπέγραψε ο Γιανούκοβιτς και απειλεί με κυρώσεις εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα ενώ, η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης - η οποία συνήφθη στο Κίεβο με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση - και αρκέστηκε απλά να χαιρετήσει κάθε ειρηνική λύση.  

"Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ. Η συμφωνία "ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητούσαμε, δηλαδή στην αποκλιμάκωση της βίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και τη διεξαγωγή εκλογών", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος. Ωστόσο, δήλωσε ότι "θα πρέπει οι υπεύθυνοι για τη βία και για τους νεκρούς από την έναρξη της κρίσης να λογοδοτήσουν και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις εάν χρειαστεί".  

"Η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει το συμβιβασμό αυτό" ανακοίνωσε λιτά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το σχέδιο προβλέπει την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2014 και μέιωση των εξουσιών του προέδρου Γιανούκοβιτς, τον οποίο υποστηρίζει σθεναρά η Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα: 

Ουκρανία: Βαρύ το κλίμα, παρά την υπογραφή συμφωνίας