Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της Τιμοσένκο

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και έναν νόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο , κάνοντας τους αντικυβερνητικούς υποστηρικτές της στους δρόμους του Κιέβου να πανηγυρίσουν άλλη μία νίκη.

 

Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η Βουλή αποφάσισε την παύση του επειδή χρησιμοποίησε "βία" εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών.

 

Επιπλέον, οι ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.

 

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε νόμος για ασυλία άνευ όρων στους συλληφθέντες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ενώ ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς υπέγραψε με την αντιπολίτευση συμφωνία για πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2014 και περιορισμό των εξουσιών του.

 

Δείτε εδώ το χρονικό της σημερινής ημέρας που οδήγησε στο κείμενο-οδηγό για επίλυση της κρίσης, μετά από ένα αιματοβαμμένο τριήμερο με 80 νεκρούς.