Στο σκάνδαλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Welt υπό τον τίτλο: «Η μεγάλη ρεμούλα των ΜΚΟ στην Ελλάδα», όπως το δημοσιεύει η Deutsche Welle.
Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου «υπήρχαν εποχές που τα κρατικά ταμεία στην Ελλάδα ήταν ένα κατάστημα self-service για ανθρώπους που κάνουν δουλειές και έχουν καλές διασυνδέσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια μειώθηκαν δραστικά οι δυνατότητες απάτης και κατάχρησης, χάρη και στους ολοένα και αυστηρότερους όρους των διεθνών δανειστών. Εντούτοις παρέμεινε μια ζώνη ταμπού: οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ σοβαρά από τις οικονομικές αρχές. Στο μεταξύ ελέγχονται περίπου 3.000 από τους δημόσιους ελεγκτές. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.
Προφανώς ορισμένες δεν ήταν ούτε φιλανθρωπικές, ούτε και κοινωφελείς, αλλά είχαν στόχο τον αυτοπλουτισμό. Ορισμένοι πρέπει να λογοδοτήσουν τώρα ενώπιον δικαστηρίου. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσα χρήματα των φορολογουμένων έκαναν φτερά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για διψήφιους αριθμούς εκατομμυρίων μόνον για την περίοδο 2000 έως 2004». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια σε διάφορες περιπτώσεις ΜΚΟ που έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών, όπως του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» αλλά και του «Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.).
Η κρίση… βλάπτει σοβαρά την υγεία
«Η βαριά οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δραματικές επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών»
«Η κρίση πλήττει την υγεία των Ελλήνων» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Όπως σημειώνεται, «η βαριά οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δραματικές επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από ερευνητική ομάδα γύρω από τον κοινωνιολόγο Αλέξανδρο Κεντικελένη. Σύμφωνα με αυτή αυξήθηκε κατακόρυφα από την απαρχή της κρίσης ο αριθμός των κρουσμάτων AIDS, φυματίωσης, ψυχικών ασθενειών αλλά και των νεκρών εμβρύων. Ιδιαίτερη ανησυχητική είναι η εξάπλωση της κατάθλιψης. (…)
Ήδη προηγούμενες έρευνες είχαν καταδείξει ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκε μεταξύ 2007 και 2011 κατά 45%. Το πρόβλημα είναι ‘πιθανότατα μόνον η κορυφή του παγόβουνου’, είπε ο Κεντικελένης, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Ο ερευνητής και η ομάδα του διαπίστωσαν επίσης ότι αυξήθηκε κατά 21% ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται νεκρά. (…)»