«Εδώ έχει 100 νεκρούς και μιλάμε για χρήμα»
Σε… μαραθώνιο είχαν αναδειχθεί οι καταθέσεις του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριου Λιότσιου ενώπιον του ανακριτή που χειριζόταν την έρευνα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι καθώς αποκαλύπτεται ότι αριθμούν συνολικά τις έξι.
Στις επίμαχες καταθέσεις του ο συντάκτης του πορίσματος για το Μάτι καταγγέλλει, με λεπτομέρειες, ότι δεχόταν πιέσεις αλλά και απειλές ακόμη και για τη ζωή του από τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων και στη συνέχεια αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο προκειμένου να μην γράψει την αλήθεια για την μοιραία ημέρα της τραγωδίας. Μάλιστα, χθες κατέθεσε στη δικαιοσύνη και τις αποκαλυπτικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες με τον κ. Ματθαιόπουλο οι οποίες βάζουν «φωτιά» στην υπόθεση.
«Μου είπε να γράψω ψευδώς ότι σε μια ώρα η φωτιά είχε κάνει την καταστροφή της, πράγμα που δεν ισχύει»
Στην συμπληρωματική κατάθεση της 4ης Μαρτίου ο κ. Λιότσιος υποστήριξε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος τον παρότρυνε να γράψει στην πραγματογνωμοσύνη του λίγα πράγματα «ώστε να είναι ελλιπής». «Μου είπε να γράψω πέντε πραγματάκια δηλαδή για τον άνεμο, για την καύσιμο ύλη, για την μίξη πεύκου με σπίτια και την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και ότι η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα που έφυγε από το Νταού είχε προκαλέσει την καταστροφή. Δηλαδή μου είπε να γράψω ψευδώς ότι σε μια ώρα η φωτιά είχε κάνει την καταστροφή της, πράγμα που δεν ισχύει αυτό από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 16.41 έως και την ώρα 19.00 που έφτασε στη θάλασσα μεσολαβούν 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου, χρόνο κατά τον οποίο δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα και δει κατά την πρώτη 1, 30 ώρα όπου επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο που έκανε μία ρίψη» αναφέρει ο μάρτυρας υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι του ζήτησε να μειώσει το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η καταστροφή από την πυρκαγιά, κατά 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου «προσπαθώντας να αποσείσει τυχόν ποινικές ευθύνες δικές του και πιθανόν συναδέλφων». Στη συνέχεια κατέθεσε πως δέχτηκε επίπληξη γιατί ζητούσε έγγραφα.
«Μετά με έντονο ύφος μου είπε τι κάθομαι και ζητάω έγγραφα από την Δούρου και τι με νοιάζει εμένα και να κάνω το μ@@@@@. Μάλιστα, έκανε και ειδική αναφορά για το σχέδιο δασών για το οποίο ζητούσα έγγραφα και είχα ενημερώσει με βάση το σχέδιο δασών και τον εισαγγελέα κ. Ζαγοραίο ότι δεν υπήρχε κανένα κόλλημα να ζητήσω εγώ έγγραφα από το σχέδιο δασών. Εκεί άρχισαν να απαξιώνουν το ρόλο του εισαγγελέα λέγοντας ότι ο κ. Ζαγοραίος θα προαχθεί και θα έρθει άλλος και σιγά μην ασχοληθεί με την υπόθεση» τόνισε.
«Εδώ έχει 100 νεκρούς και μιλάμε για χρήμα»
Στις 5 Μαρτίου ο μάρτυρας επανέρχεται στο ανακριτικό γραφείο συνεχίζοντας να καταγγέλλει τον τέως αρχηγό ότι τον απείλησε πως αν δεν «τον ακούσει» θα χρειαστεί πολλά χρήματα για δικηγόρους για να «ξεμπλέξει». «Δεν θα ξεμπλέξω ούτε σε επτά χρόνια» μου είπε, ανάφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και όπως είπε τον απείλησε και πάλι με δυσμενή μετάθεση. «Συνέχισε να με παροτρύνει, με απειλητικό ύφος, να γράψω τα πράγματα με απλά λόγια και ότι υπουργός τον είχε πάρει προηγουμένως τηλέφωνο και του ζήτησε να μου πει ο Ματθαιόπουλος το ίδιο, δηλαδή να γράψω απλά πράγματα. Δηλαδή, ενέπλεξε και την υπουργό στην προσπάθειά του να αλλοιώσει την έρευνα. Επίσης, μου είπε ότι είτε με αυτή την κυβέρνηση (ΣυΡιζΑ) είτε με την άλλη (Νέα Δημοκρατία) που ερχόταν θα ήμουν φαγωμένος αν έγραφα την αλήθεια όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «θα σε αφήσουν οι άλλοι μετά εδώ μέσα;».
Ακόμη μου υπενθύμισε τις προηγούμενες απειλές του που μου είχε εξαγγείλει σε προηγούμενες συναντήσεις μας «είτε με καλό τρόπο είτε με κακό τρόπο». Μετά άρχισε πάλι το ύφος του να γίνεται απειλητικό και να μου λέει τι πάω να κάνω, ότι δήθεν πάω να τα βάλω με τα θηρία, ότι εδώ έχει 100 νεκρούς και μιλάμε για χρήμα. Ότι σε περίπτωση που βγει η αλήθεια, ο ένας θα δίνει τον άλλον και ότι δεν θα επιβιώσω ούτε εγώ και ότι θα μείνω μόνος μου» κατέθεσε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως αισθάνθηκε «μεγάλη ντροπή τόσο για τα λεγόμενα του όσο και για τον ίδιο».
Στη συνέχεια περιέγραψε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος άρχισε «με ειρωνικό ύφος» να του δίνει μια εικόνα από το μέλλον του στην περίπτωση που έγραφε στην πραγματογνωμοσύνη του την αλήθεια και καταγράφει ότι τον πρόσβαλε καθώς του απευθύνθηκε με «χυδαίο τρόπο» «προσβάλλοντας έτσι την γενετήσια τιμή και αξιοπρέπεια μου».
«Εκείνη τη στιγμή είδα με τα μάτια μου το Ματθαιόπουλο, ως αρχηγό του ΠΣ και μαζί με όλο το σύστημα που εμπλέκει, πολιτική ηγεσία, φυσική ηγεσία Δικηγόρους άλλοι που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλον, όπως αναφέρει να λειτουργεί πλέον ως «δαμόκλειος σπάθη» στο κεφάλι μου καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του θα έπρεπε να παρανομήσω αποκρύπτοντας την αλήθεια» αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας πως εμμέσως πλην σαφώς τον απείλησε με μηνύσεις. «Μετά επανήλθε και πάλι και ασκώντας ψυχολογική βία επάνω μου άρχισε να μου λέει να ακυρώσω το πόρισμα για το Μάτι και για την Κινέτα, να το διώξω από πάνω μου ότι το έχω δήθεν αργήσει, να γράψω τρία πραγματάκια και πιο συγκεκριμένα με παρότρυνε να γράψω πως ξεκίνησε η φωτιά σύμφωνα με την γεωγραφία, ότι φωτιά κατέληξε εκεί που κατέληξε και τίποτα άλλο. Επίσης με απειλητικό ύφος μου υπενθύμισε και πάλι να μην τα βάλω με το δασαρχείο, ότι θα μου ανοίξουν τον «κ@@@» ότι πάω να τα βάλω με την Δούρου η οποία θα μου ανοίξει τα κα@@@@@@ και ότι πάω να τα βάλω με αυτούς οι οποίοι θα βάλουν 35 δικηγόρους ο καθένας…»
«Παραλίγο να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή»
Ο μάρτυρας τόνισε πως ο τότε προϊστάμενος του τον απείλησε πως όσοι κατηγορηθούν θα μαζευτούν και «θα σε σκίσουμε». «Εκεί όμως που ταράχτηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με ιδιαίτερο στόμφο ότι μετά απ’ όλα αυτά κι αν δεν τον ακούσω θα έρθει και το «μεμονωμένο» και ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Στη συνέχεια δηλαδή κορυφώνονται οι απειλές του Ματθαιοπούλου με τον απόλυτο εκβιασμό και συγκεκριμένα με την έκφραση ότι υπάρχει και το μεμονωμένο και ότι δεν είναι απλά τα πράγματα. Η έκφραση αυτή θεωρούσα (και θεωρώ ακόμη) ότι αποτελούσε και αποτελεί απειλή για την ίδια μου τη ζωή, διότι προηγουμένως είχε γίνει αναφορά ότι θα στραφούν νομικά εναντίον μου εάν κατηγορηθούν άρα δεν υφίσταται κάτι άλλο από αυτό που προανέφερα. Επίσης ενισχύεται η άποψη αυτή διότι όταν ο κύριος εισαγγελέας μετά την διάταξη του κάλεσε τους υπόπτους (εν δυνάμει κατηγορούμενους) συμπεριλαμβανομένου και τον κύριο Ματθαίοπούλο, εγώ τρεις μέρες μετά είχα την δολιοφθορά στη μηχανή μου και παραλίγο να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή. Ήρθαν στο μυαλό μου πάλι οι απειλές του για ανθρώπους που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων. Αποδεδειγμένα, πλέον, ισχυροποιείται αυτό το γεγονός και από την αντιπροσωπεία της Honda, όπου στην τεχνική της έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα καθώς και η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό την πρόκληση δυστυχήματος» υπογραμμίζει.
Τα λεφτά του κόσμου για την πυρκαγιά στην Ηλεία τα μοιράστηκαν εισαγγελείς και δικηγόροι
Μάλιστα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ένα μήνα μετά και ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη η μηχανή του εκλάπη με σκοπό «όπως πιστεύω να μην βρεθούν ίχνη.» Στην κατάθεση του ο πραγματογνώμονας συνδέει μεταξύ τους τα επίμαχα γεγονότα υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν δεν είχε διαφορές με κανέναν. Επιπλέον, επισημαίνει πως στη συνέχεια ο κ. Ματθαιόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις γνώσεις του και τον παρότρυνε να μην ζητά χαρτιά. «Με συμβούλεψε να βγάλω τον εαυτό μου απέξω πρώτα να σώσω τον εαυτό μου και ότι την υπογραφή μου και την ψ@@@ μου να θυμάμαι που την βάζω. Μετά βλέποντας το φόβο μου προσπάθησε να εξαγοράσει την συνείδησή μου, προσφέροντας δήθεν την βοήθεια σε περίπτωση που αλλοίωνα την έρευνα μου. Εν συνεχεία μου επανέλαβε και πάλι να μη γράψω πολλά να μην κάνω έρευνα σε βάθος να τελειώνω γρήγορα, να γράψω πέντε δέκα λεξούλες και να το δώσω στους εισαγγελείς. Άλλωστε μου είπε ότι κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα και ότι εγώ θα πάρω την «π@@@@@» ότι έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα αναφερόμενος μάλιστα για το 2007 στην θανατηφόρα πυρκαγιά στον Πύργο Ηλείας λέγοντας ότι τα λεφτά που μάζεψε ο κόσμος τότε τα φάγανε και ότι μοιράστηκαν τις αποζημιώσεις εισαγγελείς και δικηγόροι. Μάλιστα μου υπενθύμισε ότι μου είχε πει από την πρώτη στιγμή που είχα αναλάβει καθήκοντα πραγματογνώμονα για την πυρκαγιά στο Μάτι και την Κινέττα «να μη χρησιμοποιώ το στυλό μου» δηλαδή να μη γράψω την αλήθεια.». Όπως είπε ο μάρτυρας ο κ. Ματθαιόπουλος του ζήτησε να του δώσει την πραγματογνωμοσύνη του για να την μελετήσει πριν την παραδώσει στον εισαγγελέα « για να μου πει δύο κουβέντες να γράψω».
«Μάλιστα με ρώτησε αν ο εισαγγελέας γνωρίζει τι έχω βρει και τι κοινοποιήσεις έχω κάνει στους διάφορους φορείς με την συλλογή εγγράφων ή την αποδεικτικών στοιχείων. Με παρότρυνε και πάλι όσα στοιχεία επιβαρυντικά σε βάρος των κατηγορουμένων έχω, να τα θάψω και να μην τα μάθει ποτέ ο εισαγγελέας. Μάλιστα, μου έλεγε να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω γιατί θα με «δέσουνε» και ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλομαι. Επίσης, μου είπε ότι σε αυτόν δεν θα μπορέσουν να ρίξουν καμιά κατηγορία διότι ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων παρουσία των υπουργών οι οποίοι δεν τον άφησαν να πάει στη φωτιά, ότι δεν τον αγγίζει τίποτε και να κλείσω το στόμα μου» καταλήγει.
« Ενέπλεξε ξανά την τότε κυβέρνηση σε έκνομες πράξεις ώστε να μην αποδώσω ευθύνες πουθενά»
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, στις 6 Μαρτίου , ο μάρτυρας δίνει νέα συμπληρωματική κατάθεση στην οποία αναφέρει ότι του ζητήθηκε να μην γράψει «για την Δούρου και δημάρχους».
«Μάλιστα, μου είπε να μη γράψω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανώτερους, ότι γι’ αυτό με κάλεσε εκεί, ισχυριζόμενος ότι υπουργός του είπε να μην γράψω για ευθύνες ανώτερων, για ευθύνες δημάρχων, της κυρίας Δούρου, του καθενός η κάποιας υπηρεσίας ή του Δασαρχείου. Όσον αφορά την υπουργό, πιθανότατα μιλάει για την αρμόδια τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικός προϊστάμενος του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος διότι μόνο από την αρμόδια υπουργό δέχεται υπηρεσιακές εντολές σχετικές με το σώμα» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «Από τις απειλές αυτές είχε φανεί ξεκάθαρα, μέσα από την εξουσία που του δίνει ο θεσμός του και ο βαθμός του, να με εξαναγκάσει να λιώσω τα αποδεικτικά στοιχεία που έχω συλλέξει, και μάλιστα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, εμπλέκοντας ακόμη και την ίδια την υπουργό πιθανότητα την αρμόδια υπουργό, εμπλέκοντας ξανά την τότε κυβέρνηση σε έκνομες πράξεις ώστε να μην αποδώσω ευθύνες πουθενά σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες απειλές του».
«Κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου έναν αρχηγό του που μετράει τους νεκρούς με χρήματα»
«Μετά άρχισε να μου λέει με μία κυνικότητα πόσο θα στοιχίσει η φωτιά στην Κινέτα και πόσο στο Μάτι. Μάλιστα, μου έδωσε μέχρι και νούμερα και μου είπε ότι οι αποζημιώσεις δικαστικά για την Κινέτα θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια και για το μάτι 1 δισεκατομμύριο και ότι από αυτά κάποιοι θα μοιραστούν τα 200 εκατομμύρια. Από τις συνομιλίες που είχα με το Ματθαιοπούλο κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου έναν αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος που μετράει τους νεκρούς με χρήματα που θα μοιραστούν και που καθόλη τη διάρκεια της ψυχοφθόρας συνάντησης μας δεν αναφέρθηκε ποτέ στην προάσπιση του δικαίου της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης.» τονίζει ο μάρτυρας.