Ουκρανία: Οσμή θανάτου πνίγει το Κίεβο

Στην διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών εντός του 2014 συμφώνησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόνιτς, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να λάβουν τη σχετική διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ωστόσο δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του για την αξιοπιστία του Γιανούκοβιτς.

"Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται" είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι έτοιμος να συμφωνήσει στη σύσταση "μιας κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος της Ουκρανίας ως το καλοκαίρι" είπε ο Τουσκ. 

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για έναν "οδικό χάρτη" που θα αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες "πολύ δύσκολες".

Κανείς δεν δείχνει να πιστεύει τις προεδρικές υποσχέσεις και οι πολεμικές προετοιμασίες στα οδοφράγματα της πλατείας Ανεξαρτησίας εντείνονται

Κάθε ώρα που περνά, οι νεκροί από τον πόλεμο στο κέντρο του Κιέβου - αστυνομικοί και πολίτες - αυξάνονται δραματικά, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για σπαρμένα πτώματα γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας και τραγικές εικόνες ανθρώπων που ψάχνουν τους δικούς τους σε νεκροτομεία και αυτοσχέδια νοσοκομεία.

Ένας πατέρας κρατά το χέρι του νεκρού γιου του, καθώς η σωρός του μεταφέρεται από τα οδοφράγματα στο νεκροτομείο. 

Ο τελευταίος σημερινός απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 67 θύματα και περισσότερους από 1000 τραυματίες, που νοσηλεύονται στα αυτοσχέδια νοσοκομεία : λόμπι ξενοδοχείων, εκκλησίες και σκηνές. Από εχθές, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι και εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι μέχρι τη νύχτα, απόψε, ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 100. Όλοι έχουν σκοτωθεί από σφαίρες.

ΒΙΝΤΕΟ - ΣΟΚ : Η στιγμή που πυροβολούν διαδηλωτές στην Ουκρανία

Παρόλα αυτά, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το πράσινο φως στις ειδικές δυνάμεις για μαζικό πυρ εναντίον των διαδηλωτών- στα πλαίσια της αυτοάμυνας και της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που διεξάγει η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας- και ζητά την παράδοση των όπλων από το στρατό των αντικυβερνητικών, τον οποίο έχουν οργανώσει κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις.

Διαδηλωτές προσεύχονται κοντά στα πτώματα των συντρόφων τους που σκοτώθηκαν στις σημερινές συγκρούσεις

Καθώς η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και η ΕΕ επέβαλλε απόψε κυρώσεις στο καθεστώς, ρωσικά και ουκρανικά μέσα μετέδωσαν την είδηση ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας ετοιμάζεται να διαφύγει στη Μόσχα, πληροφορία όμως που διέψευσε το Κρεμλίνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι έσπευσαν χθες εκτάκτως στο Κίεβο, όπου πραγματοποίησαν πολύωρες συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί επιτέλους μια λύση στην κρίση που κινδυνεύει να σύρει τη χώρα σε εμφύλιο.