Διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις στην Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση αυτή ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, το Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για την κατάσταση από το Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

"Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες", τόνισε η Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν "την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες". 

Αμέσως μετά την συνάντηση, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι αποφασίστηκε ακόμα η "αναστολή αδειών εξαγωγής εξοπλισμού για εσωτερική καταστολή", επιβεβαιώνοντας την είδηση για εμπάργκο σε υλικά και όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις Ουκρανικές αρχές εναντίον των διαδηλωτών.

 "Πλέον, η κύρια ευθύνη για την έκβαση των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών, βαραίνει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς" δήλωσε χαρακτηριστικά η Άστον.

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν την "ανησυχία της ΕΕ για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία", σημειώνοντας ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί την καταστολή". Επιπλέον, κάνουν έκκληση για "άμεσο τερματισμό της βίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα", ενώ καλούν την κυβέρνηση της Ουκρανίας "να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης "να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές δράσεις και σε πράξεις βίας".

Επιπλέον, στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη συνδράμει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρέχοντας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.