Διπλωματικος αναβρασμός για την Ουκρανία

Προς την κατεύθυνση "στοχευμένων κυρώσεων" και επιβολής εμπάργκο σε όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές της Ουκρανίας σε πράξεις βίαιης καταστολής, προσανατολίζεται το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ,  οι "στοχευμένες κυρώσεις" κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.  

Στη συνέχεια, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν ότι "μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές".

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις των τριών υπουργών εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έχουν μεταβεί στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. 

Επιπλέον, Ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, στην έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο. 

Οι τρεις Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επρόκειτο να επιστρέψουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες αλλά, τελικά, θα παραμείνουν περισσότερο στο Κίεβο. Από εκεί θα ενημερώνουν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Κάθριν 'Αστον για την έκβαση των συζητήσεων, η οποία με τη σειρά της θα ενημερώσει τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ. 

Παρόλα αυτά δεν προβλέπεται οι τρεις υπουργοί να περάσουν τη νύχτα στο Κίεβο.