Πράσινο φως για επέμβαση του στρατού στην Ουκρανία

Κάθε ώρα που περνά, οι νεκροί από τον πόλεμο στο κέντρο του Κιέβου - αστυνομικοί και πολίτες - αυξάνονται δραματικά, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για σπαρμένα πτώματα γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας.  Καθώς η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και η ΕΕ επέβαλλε απόψε κυρώσεις στο καθεστώς, ρωσικά και ουκρανικά μέσα μετέδωσαν την είδηση ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας ετοιμάζεται να διαφύγει στη Μόσχα, πληροφορία όμως που διέψευσε το Κρεμλίνο.

Ο τελευταίος σημερινός απολογισμός κάνει του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 64 θύματα και περισσότερους από 1000 τραυματίες, που νοσηλεύονται στα αυτοσχέδια νοσοκομεία : λόμπι ξενοδοχείων, εκκλησίες και σκηνές. Από εχθές, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι και εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι μέχρι τη νύχτα, απόψε, ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 100. 

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε προ ολίγου ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, επικαλούμενο και αυτό πηγές της αντιπολίτευσης.

ΒΙΝΤΕΟ - ΣΟΚ : Η στιγμή που πυροβολούν διαδηλωτές στην Ουκρανία

Όλοι έχασαν τη ζωή τους από αληθινά πυρά καθώς, τόσο η αστυνομία, όσο και το "στρατόπεδο" των διαδηλωτών είναι βαριά οπλισμένοι.

Η 21χρονη εθελόντρια νοσοκόμα πυροβολήθηκε και πέθανε σήμερα το πρωί. "Πεθαίνω" ήταν το τελευταίο της μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Πριν λίγη ώρα, και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το πράσινο φως στις ειδικές δυνάμεις για μαζικό πυρ εναντίον των διαδηλωτών και ζητά την παράδοση των όπλων από το στρατό των αντικυβερνητικών, τον οποίο έχουν οργανώσει κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση για χρήση πραγματικών πυρών από τις ένοπλες δυνάμεις ελήφθη στα πλαίσια της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και έπειτα από το θάνατο τριών αστυνομικών στα σημερινά, πρωινά επεισόδια.

"Υπέγραψα [τη σχετική] διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο", είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο.

Η είσοδος του μετρό έχει μετατραπεί από τους διαδηλωτές σε εργαστήριο παραγωγής μολότοφ

Αν και τονίζεται ότι η αυτοπροστασία των ενόπλων δυνάμεων απέναντι στο "στρατό" των διαδηλωτών είναι σύμφωνη με τους νόμους τους κράτους, πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση σκοπεύει να πνίξει στο αίμα το λαϊκό κίνημα εναντίον της. Εξάλλου, ο Γιανούκοβιτς έχει δηλώσει αποφασισμένος να μην παραιτηθεί, υπό τις πιέσεις των "εξτρεμιστών", τους οποίους έχει καταγγείλει για προσπάθεια πραξικοπήματος.

Έτσι, γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας και τα υπό κατάληψη κυβερνητικά κτίρια, χιλιάδες διαδηλωτές ενισχύουν με κάθε υλικό τα οδοφράγματα τους, φτιάχνουν μολότοφ και κουβαλούν τσουβάλια με πέτρες, καθώς προετοιμάζονται για άλλη μία μάχη.

 

13 πτώματα και ένας ιερέας σε λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου. Φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter ανταποκριτής του ΒΒC

Ως αντίδραση, ο Δήμαρχος του Κιέβου, Βλαντιμίρ Μακεγένκο, αποχώρησε από το Κόμμα των Περιφερειών, του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά παραμένει στη θέση του για να συνεχίσει το έργο του, προσπαθώντας για την προστασία της ζωής των πολιτών. 

Εχθές, λίγο πριν την ανακοίνωση της εκεχειρίας που κράτησε μόνο λίγες ώρες, ο Γιανούκοβιτς έπαψε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό τον Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.